Dünya Mirası Listesi'nde yer alan eserlere yönelik yeterli koruma tedbirlerini almaması nedeniyle, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) heyeti, Dünya Miras Konvansiyonunu imzalayan ülkelerden biri olan Türkiye'ye, Dünya Mirası alanı için yeni bir yönetim yapısı kurmayı öneriyor.
Heyet, özellikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, Eminönü Belediyesi ile sivil toplum tarafları arasında işbirliği ve yönetim, özellikle de izleme konularında şeffaf düzenlemelerin yapılmış olduğundan kuşkulu olduğunu açıkladı.
Fatih Belediyesinin Romanların yaşadığı Sulukule'de yaptığı kentsel yenilenme projesinde UNESCO heyetinin dikkat çektiği konulardan birisi.
Theodosios Surları'nın hemen yakınında bulunan alan için, 2. Sulukule Kentsel Yenileme Alanı, 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildi.
Uzun zamandır burada yerleşik olan bir roman topluluğunun, yerlerinden edilip şehrin batısına, Taşoluk'a gönderilmesini içeren proje, İstanbul'un sahip olduğu bir başka tarihi mirasın daha yok olması anlamına geliyor.
Proje kapsamında, Romanlara özgü tek katlı avlulu evlerin yerini, bölgenin mevcut kentsel dokusunu kökten bir biçimde değiştirecek olan, aralarında yeni bir otel ve yeraltı otoparkının da olduğu daha yüksek binalar alacak.
Avrupa Parlamentosu ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'na taşınmış olan bu konu, İstanbul tarihi yarımadanın, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kalabilmesi için önemli olduğu kadar İstanbul'un tarihsel ve kentsel dokusunun korunması ve bölgede yaşayan Romanlar açısından da büyük önem taşımaktadır.(EY/EZÖ)