Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dün yaptığı açıklamada hükümetlere, kullanıcılar için yaş sınırları da dahil olmak üzere eğitim ve araştırmada Üretken Yapay Zeka (GenAI) kullanımını düzenleme çağrısında bulundu.
UN News'te yer alan açıklamada, çok az ülkede yapay zeka araçlarının güvenli ve etik kullanımını sağlamak için politikalar mevcut olduğu belirtildi.
Küresel bir kılavuz
Dün bir kılavuz yayımlayan UNESCO, eğitimde Üretken Yapay Zeka kullanımına insan merkezli bir yaklaşım sağlamak için hükümetleri uygun düzenlemeleri ve öğretmen eğitimini uygulamaya çağırdı.
Bu amaçla UNESCO, Üretken Yapay Zeka teknolojilerinin neden olduğu aksaklıkları ele almak üzere tasarlanan "Eğitim ve Araştırmada Üretken Yapay Zeka" adlı bir küresel kılavuz yayımladı.
'Korkuluk' talebi
ChatGPT gibi halka açık GenAI araçları otomatik metin, görüntü, video, müzik ve yazılım kodu üretebiliyor. Bu platformlar hızla gelişti ve halihazırda pek çok öğrenci de dahil olmak üzere dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.
UNESCO ayrıca veri koruma ve kullanıcı gizliliğine ilişkin "korkuluklar" talep ediyor.
Azoulay: Zarar ve önyargıya neden olabilir
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay yaptığı açıklamada, "Üretken yapay zeka insani gelişim için muazzam bir fırsat olabilir, ancak aynı zamanda zarar ve önyargıya da neden olabilir" dedi.
"Halkın katılımı ve hükümetlerin gerekli güvenceleri ve düzenlemeleri olmadan eğitime entegre edilemez. Bu UNESCO Kılavuzu, politika yapıcıların ve öğretmenlerin, öğrencilerin öncelikli çıkarları için yapay zekanın potansiyelini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olacaktır."
Gizliliğin korunması ve 13 yaş sınırı
Küresel bir standart oluşturmaya yönelik ilk girişim olan UNESCO'nun kılavuzu, yeni teknoloji kullanımında insan merkezli bir vizyon sağlamak için atılabilecek acil adımları önermektedir.
Bu adımlar arasında veri gizliliğinin korunmasının zorunlu kılınması ve sınıfta kullanım için 13 yaş sınırının dikkate alınması yer alıyor. Ayrıca, etik ve etkili kullanım için GenAI sağlayıcılarına yönelik gereklilikleri de ana hatlarıyla belirtmektedir.
Kılavuz, eğitim kurumlarının öğrenci kullanımı için yapay zeka sistemlerini doğrulama ihtiyacını vurgulamaktadır.
Dijital Öğrenme Haftası
Kılavuz, UNESCO'nun öncü etkinliklerinden biri olan ilk Dijital Öğrenme Haftası sırasında yayınlandı.
Binden fazla katılımcı kamuya açık dijital öğrenme platformlarını ve GenAI'yi ve bunların öğrenmeyi güçlendirmek ve zenginleştirmek için kullanımını tartıştı.
(NT)