* Fotoğraf: Pexels
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 30 yıl içinde Akdeniz bölgesindeki şehirleri etkileyebilecek bir tsunaminin meydana gelme oranının yüzde 100'e yakın olduğunu açıkaldı.
UNESCO, Akdeniz'e kıyısı bulunan ya da yakın olan bölgelerde bir metreden daha yüksek dalgaların oluşacağı ifade edilen tsunamilerin Marsilya, İskenderiye ve İstanbul'u etkileyeceğini tahmin ediyor.
The Guardian'ın UNESCO raporundan aktardığına göre, tsunamilerin yaygın görüldüğü Pasifik ve Hint Okyanusu'nda yaşayan toplumlar tsunami tehlikesinin farkında olsa da Akdeniz de dahil olmak üzere diğer kıyı kesimlerinde tsunami riski hafife alınıyor.
UNESCO, bu bağlamda 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Okyanus Konferansı'nda "Tsunamiye Hazır" adlı programını duyuracak.
UNESCO raporuna göre, daha önce tsunami riski altında olduğu açıklanan 21 ülkeden 40 "tsunamiye hazır" kasaba ve şehre Akdeniz'deki beş yeni risk altındaki şehir ve bölge de katılacak: Fransa'nın Marsilya şehri, Mısır'ın İskenderiye şehri, İstanbul, Cannes ve İspanya'nın Atlantik kıyısında Cádiz yakınlarındaki bir kasaba olan Chipiona.
2004'ten bu yana tsunamiler
Konuyla ilgili konuşan tsunami uzmanı Bernardo Aliaga, "2004 ve 2011'deki tsunamiler, uyarı işaretiydi" dedi ve şu değerlendirmede bulundu:
"2004'ten bu yana çok yol kat ettik. Bugün daha güvendeyiz. Ancak hazırlık konusunda eksikler var ve bunların giderilmesi gerekiyor. Uyarıları ziyaretçiler ve toplumlar tarafından anlaşıldığından emin olmamız lazım."
UNESCO Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, 2004'ten bu yana 125 defa tsunami meydana gelmeden önce uyarı mesajı verdi.
Şimdiye kadarki en ölümcül tsunami ise 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana geldi; 14 ülkede 230 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.
2011'de de Japonya'da 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami 18 bin kişinin ölümüne sebep olmuştu.
İstanbul'da ise 14 Eylül 1509'daki depremin sonrasında meydana gelen tsunami nedeniyle Galata'da pek çok ev sular altında kalmıştı.
ODTÜ'den İstanbul'da tsunami raporuİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile hazırlanan "İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları" çalışması Temmuz 2020'de tamamlanmıştı. Raporda ilçe ilçe şu bilgilere yer verilmişti: - Adalar'da binden fazla yapı tsunamiden etkilenecek. İlçe genelinde maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 12.3 metreye ulaştığı hesaplandı.
- Avcılar'da maksimum su basma derinliği 5.2 metreye ulaşabilmekte; yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 780 metreye ulaşıyor.
- Bakırköy'de su basma mesafesi, dere yatağı boyunca yaklaşık bin 200 metreye ulaşıyor. İlçede maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 6.41 metreye ulaştığı hesaplandı.
- Beşiktaş'ta su basma mesafesi denizden yaklaşık 200 metreye ulaşıyor.
- Beylikdüzü'nde maksimum su basma derinliği noktasal olarak 5.11 metreye ulaşıyor. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 350 metreye ulaşıyor.
- Beyoğlu'nda karadaki maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 3.04 metreye ulaşıyor. 170'den fazla yapının tsunamiden etkileneceği öngörülüyor.
- Büyükçekmece'de maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 8.59 metreye ulaşacak; 1400 yapı tsunami baskınından etkilenecek.
- Fatih'te su basma derinliğinin noktasal olarak 7.02 metreye ulaştığı; yatayda ise su basma mesafesinin yaklaşık 650 metreye ulaştığı tespit edildi.
- Kadıköy'de noktasal olarak su basma derinliğinin 7.79 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi dere yatakları boyunca yaklaşık 1.000 metreye ulaşmaktadır.
- Kartal'da maksimum su basma derinliğinin 5.84 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 300 metreye ulaşıyor.
- Küçükçekmece'de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.38 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık bin 230 metreye ulaşıyor.
- Maltepe'de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 7.96 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 670 metreye ulaşıyor. Maltepe Orhan Gazi Şehir Parkı tamamen sular altında kalmaktadır.
- Pendik'te maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.71 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 400 metreye ulaşıyor.
- Silivri'de bin 500'den fazla yapı etkilenecek
- Silivri'de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 7.89 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 2.000 metreye ulaşıyor. 1.500'den fazla yapı tsunamiye maruz kalacak.
- Tuzla'da maksimum su basma derinliği, noktasal 6.34 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 600 metreye ulaşıyor.
- Üsküdar'da maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 3.37 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 365 metreye ulaşıyor.
- Zeytinburnu'nda maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.95 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 470 metreye ulaşıyor.
|
(SD)