Uluslararası Anadili Günü, 2000'den bu yana her yıl 21 Şubat'ta kutlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kongresi bu yılıysa Uluslararası Diller Yılı olarak ilan etti ve bu yılın koordinasyonunu BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) verdi. UNESCO Genel Direktörü Koïchiro Matsuura, 21 Şubat dolayısıyla yaptığı açıklamada şöyle diyor:
"Uzmanların analiz yapacakları bir alan olmasının ötesinde, diller sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın da kalbini oluşturuyor. Uluslararası Diller Yılı'nın sloganını oluştururken buradan yola çıktık: Diller önemlidir!"
Varolan dillerin yarısı yok olabilir
UNESCO'nun resmi internet sitesinde yer alan açıklamasına göre grupların ve bireylerin kimliklerini taşımasında dil hayati öneme sahip ancak her dil eşit muamele görmüyor. Dünyada konuşulmakta olan 6 bin 700 dilin yarıdan fazlası uzun vadede yok olma tehdidi altında. Uzmanlara göre dillerin yüzde 96'sı, dünya nüfusunun sadece yüzde dördü tarafından kullanılıyor.
Bu yıl 21 Şubat kapsamında çok-dillik için getirilmesi gereken standart araçlara özel vurgu yapılacak. Avrupa Konseyi tarafından UNESCO'nun merkez binasında düzenlenecek seminerde, Bölgesel ve Azınlık Dilleri İçin Avrupa Şartı'yla Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi incelenecek.
Seminerde Afrika kıtası ve Paraguay, Macaristan gibi ülkelerdeki dil poltikaları da tartışılacak.
UNESCO, 21 Şubat'ı dil çeşitliliğinin önemini ve anadili kullanımının desteklenmesi gerektiğini vurgulamak için bir fırsat olarak görüyor. (GG/TK)