Umut Vakfı'nın bugün Taksim Meydanı'nda düzenlediği etkinlikte açıkladığı verilere göre Türkiye'de yılda üç bin kişi ateşli silahlarla ölüyor, 700'ü ise yaralanıyor.
Vakfın, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'nde açıkladığı verilere göre, "Silaha kolay ulaşılabilir olması cinayet, intihar gibi olayların her an meydana gelmesinin en önemli nedeni."
13 milyon sürücünün yüzde 8'inde silah var
Vakfın kamuoyuyla paylaştığı diğer veriler şöyle:
- Cinayetlerin yüzde 60'ında ateşli silahlar kullanılıyor.
- Her 10 Kişiden 1'inde, Her 3 Evden 1'inde Ateşli Silah Var
- Evde silah bulunması ev halkından birinin cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle ölmesi riskini yüzde 41 arttırıyor.
- Cinayet büro amirliğinin olay format dosyaları tarandığında, neden suç işlendiği sorgulandığında, tartışma, kıskançlık, namus gibi önceden tasarlanmamış olaylarda silah kullanımı yüzde 90, illiyet bağı ise yüzde 80.
- Trafikteki aktif 13 milyon sürücünün yüzde 8'i ciddi düzeyde agresif sürücü. Bunların içinde silahlı agresif sürücü oranı hayli yüksek. Ateşli silahların yüzde 80'i her an (belde, el altında, torpidoda, yastık altında ve çekmecede) kullanılabilir durumda.
- Silahla işlenen her cinayetten biri trafikte gerçekleşiyor. Araçlarda ateşli silahların bulunması meydana gelen öfke patlamaları sonrasında ölüm ve yaralamalarla sonuçlanan suçları arttırıyor.
Silah güvenlik değil, tehlike getiriyor
Umut Vakfı verilerine göre "silah bir gereksinimdir" düşüncesi şu üç faktöre dayanıyor:
- Kolluk güçlerine güvensizlik
- Kendilerine ve çevreye güvensizlik
- Toplumda itibar edinme, "yetişkin" olarak önemsenme
"Silahlanan insanların kendilerini daha iyi koruyamadıkları yaşanan olaylarla sabit" diyen Vakıf, "uzmanların, silahın güvenliği sağlamadığını, aksine daha fazla tehlikeyi davet ettiklerini vurguladıklarına" dikkat çekiyor.(BÇ)