Bireysel silahsızlanma için mücadele eden Umut Vakfı'nın internet sitesindeki "Haftanın Yorumu"nu yayınlıyoruz.
Giresun’un Çanakçı ilçesinde, dokuz yaşındaki bir çocuğun, babasına ait tabancayla oynarken vurularak öldüğünü haber veriyordu Radikal Gezetesi, 25 Temmuz’daki “Yine Silah, Yine Çocuk” başlıklı haberiyle. Evinde yalnız kalan Bahadır Karasakal adlı çocuk, emekli polis memuru olan babasına ait ruhsatlı tabancayla oynarken, silah birden ateş almış ve kurşun çenesine isabet etmiş... Bahadır, babasının silahıyla “oynarken” ölmüş.
İlkokul öğrencisi, henüz 9 yaşındaki bir çocuğun babasının silahıyla ölmesi, bir kez daha silahların çocuklar üzerindeki karanlık tehdidini gündeme getirmemizi gerektiriyor.
Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminde çok önemli unsurlardan biridir oyuncak. Umut Vakfı'nın her daim gündeminde olan ve 5 yıldır www.umut.org.tr’de yürüyen bir anket çalışması var: Oyuncak silahlar yasaklanmalı mı? Anketin güncel sonuçlarına göre toplam 47 bin 285 kişi ankete katılmış ve yüzde 54 “Evet, yasaklanmalı” derken, yüzde 45’i ise “Hayır, yasaklanmamalı” diyor.
Bu “Evet” cevabı verenler; çünkü oyuncak bir eğitim aracıdır aynı zamanda ve çocuk oyuncak silahla şiddeti nasıl kullanacağını ve sosyal ortamda silahın kendisine vereceği ayrıcalığı öğrenir ve kullanabilir görüşündedirler. “Hayır” diyenler ise yasakla problem hallolmaz, çocuk oyuncaklar içindeki şiddeti disipline etmeyi öğrenir fikrindedirler.
Çocuğun gerçeklikle ilişkisi açısından oyuncaklar ve ebeveynler tarafından yapılan oyuncak seçimleri ne kadar önemliyse, evde bulunan bir silahı çocukların görüş alanlarından uzak tutmak, silahların sıklıkla göründüğü, şiddet içeren filmler, diziler ve televizyon programlarından ve savaş, çatışma gibi bilgisayar oyunlarından uzak tutmak son derece önemlidir.
Çocuklarını ateşli silahların şiddetinden korumak her ebeveynin sorumluluğudur. Bunun için önce kendilerinin silahlarıyla ilişklerini sorgulamaları, silahsızlanmaları veya silahlarını gözlerden uzak, kilitli yerlerde, parçalara ayırarak ve kurşunlardan uzak tutarak saklamaları gerekir. En korkunç kazalar ya da cinayetler, çocuklar evde silah keşfettiklerinde meydana geliyor.
Eğer evde güvenliği sağlayamayacaklarsa, ebeveynlerin asla silahlanmamaları ya da evde bulunan silahtan bir an önce kurtulmaları mutlaka gerekir. Çünkü, eğer evdeki silah çocukların ve diğer aile bireylerinin hayatını tehdit ediyorsa, silahı “güvenlik - korunma” için evde tutmanın, bulundurmanın hiç bir anlamı yoktur.
Ebeveynler olarak, çocukları silahlardan ve en önemlisi de evde bulunan silahlardan korumanın çok basit ama son derece yaşamsal önemde tedbirleri olduğu konusunda uzmanlar bizleri uyarıyor. Peki nedir bu tedbirler?:
- Öncelikle evde bulunan silahı boşalın, parçalarına ayırın ve kilitli yerlerde tutun.
- Mutlaka silahla kurşunları ayrı ayrı ve kilitli yerlerde saklayın.
- Çocukların oynayacağı ya da oyun oynamak için gittiği yerlerdede silah bulunmamasına dikkat edin. Oyun alanlarına çıkmadan önce orada silah bulunmadığını kontrol edin ve emin olun.
- Çocuklarınızla silahların yarattığı tehlikeler hakkında konuşun.
- Çocuklarınıza, eğer bir silah bulurlarsa ya da ortalıkta görürlerse kesinlikle dokunmamalarını ve hemen annesine, babasına ya da yakınında bulunan bir yetişkine haber vermesi gerektiğini öğretin.
Bu basit adımları iyi uygulamak için, elbette öncelikle biz yetişkinlerin, ebeveynlerin bireysel silahlanmanın hem çocuklarımızın hem de bizlerin hayatı için ne büyük tehlikeler yarattığı konusunda bilgilenmemiz ve bilinçlenmemiz gerekiyor.
Büyükler açısından bile sakıncalı olan bir aletin oyuncak olanını çocuğunuza almayın. Çocuğunuzun silahlanmasına ve silaha bağımlı olmasına zemin hazırlamayın. (NZ/EZÖ)