Gençlerin hukukun üstünlüğüne inanan yurttaş olma bilincini ve sorumluluğunu taşıyan, anlaşmazlıklarını uzlaşma ve barışçıl yollarla çözümleyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmayı amaçlayan Umut Vakfı, habercilik dalında yarışma düzenliyor.
28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Geleneksel Yarışması'nın bu yılki konusunu gazetecilik ana dalında "haber"e ayıran Vakıf, haber yarışmasının konusunu da "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" olarak belirledi.
Yarışma gazete, TV, radyo ve İnternet gazetesi haberine açık
Bu yıl 14'üncüsünü gerçekleştirdiği yarışmada Vakıf, haberin yarışmadaki kapsamıyla ilgili, "Ateşli silah, bıçak, kurusıkı olarak tabir edilen ses ve gaz tabancaları, yivli ve yivsiz tüfekler gibi ilgili kanunlarda da silah olarak tanımlanmış araçlarla toplumda meydana gelmiş olaylara ilişkin tüm haberler yarışma kapsamına girer" açıklaması yaptı.
Yarışmaya gazete, televizyon, radyo ve İnternet gazetesi haberleri olmak üzere dört dalda başvuru yapılabiliyor. Ödül töreni, 28 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Bireysel silahsızlanmaya karşı medyanın gücüne vurgu
Haberin toplumsal iletişimdeki gücünden yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen yarışmaya, yerel ve yaygın medyadaki tüm gazeteciler, üniversitede gazetecilik eğitimi alanlar, fiilen gazetecilik mesleğini yapanlar ve gazetecilik mesleğini yapmak üzere eğitim almakta olanlar başvurabiliyor.
Yarışmaya 10 Eylül 2007 - 10 Eylül 2008 döneminde medyada yayınlanmış yapıtlar için başvurulabiliyor. Her yarışmacı, bir dalda ya da farklı dallarda en fazla beş yapıtla yarışmaya katılabilir.
Son başvuru tarihi 15 Eylül
Her yarışmacının, yarışmaya katıldığı her yapıt için başvuru formubu eksiksiz doldurması gerekiyor. Formla birlikte bir adet fotoğrafını ve haber(ler)inin yayınlanmış hali 15 Eylül'e kadar "Umut Vakfı, Yıldız Posta Cad. No:52/6 Esentepe İstanbul" adresine gönderilmesi isteniyor.
Yarışmaya katılan yapıtlarda aranan özelliklere Umut Vakfı'nın İnternet sitesinde ayrıntılı şekilde yer veriliyor.
Seçici Kurulu, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özden Cankaya, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, Kanal B Genel Müdürü Osman Nahit Duru, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Umut Vakfı Onursal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli, Umut Vakfı Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fikret İlkiz, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, Bianet İfade Özgürlüğü Editörü Erol Önderoğlu, CNN TÜRK 360 Derece Ana Haber Bülteni Yapımcısı ve Sunucusu Şirin Payzın, Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu ve Doğuş Yayın Grubu Radyolar Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe'den oluşuyor. (EÖ/GG)