Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan yeni 3 yıllık anlaşma piyasaları rahatlattı. Ekonomide durulmaya karşı direnme ve gıdım gıdım kapasite artışı yeni umutlanmanın dayanakları oldu.
Diğer yandan siyasi konjonktürdeki son gelişmeler Türkiye'de umut ışıkları yarattı.
Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde yeni bir umut doğuyor. Kıbrıs'ta yeni bir anlaşma, belki de Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) girişimiyle sağlanabilecek.
Rum kesimi yanaşırsa, "Kıbrıs Birleşik Devleti" kurulabilirse Türkiye'nin AB ile sıkıntılarının önemli ölçüde önü açılacak.
Ekonomide, oldukça yavaş olmakla birlikte, sağlıklı bir gelişme ortamının yaz aylarında başlamasını bekliyoruz.
Karamsarlığın perdesi
Türkiye en azından 2-3 ay öncesinin karamsarlığını belli ölçüde aralamış durumda.
Kışın getirdiği doğal afetlerin boyutu bile bu beklentiyi henüz kırmadı. Ancak, doğal afetlerin ekonomik boyutu ciddi yükler getirdi.
Çeşitli il ve ilçelerde yüklü tahribatlar ve bunların yol açtığı üretim kaybı endişe verici boyutta.
Bütün bunlara rağmen, küresel krizin ikiz kardeşi gibi son yıllarda birlikte anılan Türkiye ve Arjantin'in yolları artık ayrılacağa benziyor.
Arjantin çöküşte
Türkiye'de yeni umut ışıkları aralanırken, Arjantin çöküşte... Hükümet istifa etti. Sokaklarda yağmalanma hareketi yaygınlaştı.
Türkiye, Arjantin'den oldukça farklı bir ülke. Arjantin'in uyguladığı istikrar paketi bizimkinden farklı. Bizde döviz kuru serbest olarak belirleniyor.
Arjantin ise, parasını dolara eşitleyip sabitledi. Dış şokları emecek bir mekanizması yok. Halk dolara yöneldi. Hükümet yasaklar getirdi. Hükümet politikasında değişiklik yapmayınca IMF ile anlaşma şansı ortadan kalktı.
Ayrıca Arjantin'de gelir dağılımı ve sosyal kesim farklılıkları Türkiye'den çok daha fazla.
Sosyal denge farkları
Son 20 yılın tahribatına rağmen, bizdeki sosyal dengeler henüz Arjantin kadar bozulmuş değil. Ayrıca, bizim toplum geleneklerimiz ve aile yapımız başkaca bir tampon olarak, bizi Arjantin'den ayırıyor.
Kısacası, artık Arjantin'in koşulları oldukça farklı.
Bugüne kadar birlikte anılan Türkiye ile Arjantin'in yolları ayrılıyor.
Türkiye bir yol ayrımında. Ancak yeni yöneldiği yolda yürüme kararlılığını sürdürmeli.
Bu yöndeki kararlılık, başlayan reformların sürdürülmesinde somutlaşıyor.
İspanya şansı
Yapılması geciken yeni reformlar devreye sokulmalıdır. AB ile başlayan yeni diyalog iyi değerlendirilmeli. İspanya'nın dönem başkanlığı bir şanstır.
Çünkü, AB içindeki Kuzey-Güney farkı nedeniyle, İspanya Türkiye için elinden geleni yapıp, AB güney kanadının güçlenmesine katkı yapmak isteyecektir.
Kaldı ki, İspanya son yıllarda Türkiye'ye ekonomik olarak girme gayreti içinde olan bir ülke. Bu nedenle İspanya'nın dönem başkanlığı Türkiye için yeni bir fırsat olabilir.
Eğer Türkiye, Irak konusunda da kendine fazla zarar vermeyecek bir politika ile işin içinden sıyrılabilirse, belli belirsizliklere rağmen yeni fırsatların ve umutların yaşandığı bir ortamı yakalama şansımız yüksek.
Bu ortamı hükümetin etkin değerlendirmesi gerekir. Atacağı adımları aksatmaması, daha atak politikaları ve uygulamaları devreye sokması lazım.
Ayrıca Türkiye, doğrudan yabancı sermaye çekme seferberliği başlatmalı. Türkiye bu konuda dışa açılmadan arzuladığı noktaya ulaşma şansını yakalayamaz.
Türkiye hem kendini dışa daha çok açmalı, hem kendi dışa daha çok açılmalı. Hızlı büyüme için başka seçeneği yok. (NM)