Gözaltına alınan kişiler arasında Kuvay-İ Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk de bulunduğu bildirildi. Bu kişilerden üçünün Ankara'da gözaltına alındığı ve Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilerek sorgulanmaya başlandıkları ifade edildi.
Genelkurmay Askeri Savcılığı da, Ümraniye'de gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin emekli askerler olması ve bulundurmakla suçlandıkları silah ve patlayıcıların askeri yargının görev alanı kapsamına girmesi" nedeniyle soruşturma başlatmıştı.
El bombalarının bulunduğu evin sahibinin yeğeni Ali Yiğit, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve gecekondu sahibi Mehmet Demirtaş'la birlikte 17 Haziran'da tutuklandıktan sonra samimi itiraflarda bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmişti.
Müvekkilinin tüm bildiklerini samimi bir şekilde anlattığını belirten avukat Mehmet Sami Selçuk, "Müvekkilim Bayrampaşa Özel Tip Cezaevi'nde geçici olarak bulunduğu süre içinde Oktay Yıldırım tarafından suçu üstlenmesi yönünde tehditler aldı. Müvekkilim savcılığa ifade verdiği gibi, somut delillerini de sundu. Tutuklu kaldığı süre içinde soruşturmaya yardımcı olduğu için baskıya açık hale geldi. Kaçması ve delilleri karartması düşünülemez, zira beyanları delil niteliğinde." Selçuk'un talebi değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yiğit'in tahliyesine karar verdi.
Bilgisayarlarından MGK belgeleri çıktı iddiası
Tekin ve emekli Başçavuş Mahmut Öztürk'ün bilgisayarlarında "Ergenekon" adlı bir yapılanmanın ayrıntılarıyla örgütün ileriye dönük siyasi hedeflerinin ve Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) yapılan gizli görüşme tutanaklarının ayrıntılı dökümlerinin yer aldığı iddiaları basında yer almıştı.
Bunun ardından bir açıklama yapan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, "MGK toplantı tutanaklarının ele geçirildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır" demişti.
Cephaneliğin bulunduğu gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş polise verdiği ifadede emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Muzaffer Tekin, emekli astsubay Oktay Yıldırım ve Kuvayı Milliye Derneği kurucularından Bekir Öztürk'ün sık sık görüştüğünü söylemişti .
Kayıp 3 bomba ve Cumhuriyet
Cephanelikte ele geçirilen özel yapım 30 bombalık kasadan 27 adet el bombası çıkmış, eksik olan üç bombanın ise nerede olduğu belirlenememişti.
Geçen yıl Mayıs ayında Cumhuriyet gazetesi binasına kısa aralıklarla üç kez el bombalı saldırı düzenlenmişti.
Yapılan inceleme sonunda bu bombaların da Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait olduğu belirlenmişti. (EÖ)