İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, son "Ergenekon" operasyonları için, 12 Nisan'da aldığı kararda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ın evinin aranmasına da Danıştay saldırısı, Cumhuriyete bomba atılması gibi pek çok saldırıyı aramaya dayanak yaptı.
Türkan Saylan'ın evinin aranması da, "aramanın nedenini oluşturan fil" olarak "Ergenekon silahlı terör örgütü içerisinde faaliyet yürütme, örgüt üyesi olma, örgüte yardım etme şüphesi" olarak yansıtıldı.
Saylan için de gerekçe "Ergenekon'un suçları"
Önceki gün (13 Nisan), sabahın erken saatlerinde girişilen ve gerçekleştirilmesi için 72 saat süre ayrılan operasyonlar, Ergenekon Örgütü'nün darbe girişiminde "kendisine bağlı akademisyenler ve Sivil toplum kuruluşlarındaki uzantılarından açıkça faydalanması" tespitine dayandırıldı.
Ancak Hakim Ömer Diken'in imzasını taşıyan kararda, Türkan Saylan'ın evinin ve ÇYDD temsilciliklerinin neden aramaya konu edildiği bu kişi ve kuruma özel bir gerekçeyle açıklanmıyor; sadece Ergenekon Örgütü'nün işlediği iddia edilen ve soruşturmayı başlatan genel fiiller sıralamakla yetiniliyor.
Danıştay, Cumhuriyet saldırıları, mühimmatlar...
Aramalar, 5 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik silahlı saldırı, 13 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 adet el bombası bulunması, 26 Haziran 2007'de Eskişehir'de mühimmat ele geçirilmesi, İbrahim Şahin'den Ermeni ve Alevi liderlere yönelik suikast planlarının ele geçirilmesi, darbe planlarından emekli Oramiral Özden Örnek'in günlüklerinden açık şekilde söz edilmesi gibi açıklamalarla meşru kılınmaya çalışıldı.
Saylan: Gerekirse AİHM'de hakkımızı arayacağız
Bir süredir kemoterapi tedavisi gören ÇYDD Başkanı Saylan, dün (14 Nisan) tedavi altına alındı. Yapılan aramaların ÇYDD'nin yürüttüğü çalışmalara ciddi zararlar verdiğini söyleyen Saylan, bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade ederek, gerekli görüldüğü taktirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar haklarını arayacaklarını açıkladı.
Hedef alınmasına neden olarak Irak'a asker gönderilmesine dair tezkereye karşı çıkmalarını da gösteren Saylan, son olarak da, bazı cemaat ve tarikatların ÇYDD'nin Doğu ve Güneydoğu'da sürdürdüğü çalışmalardan rahatsızlık duyduklarını ifade etti.
Rektör ve öğretim üyeleri gözaltında
13 Nisan'da birçok kentte başlatılan polis operasyonlarında, Ankara'daki Başkent Üniversitesi, Kanal B, Patalya Oteli, Çağdaş Eğitim Vakfı ve birçok öğretim üyesinin evi de aranmıştı. ÇYDD'nin Diyarbakır, Şanlıurfa, Bursa, Trabzon, Antalya, Alanya, Mersin, Van, İzmir ve Adana Şubeleri de arama yapılan yerler arasındaydı.
Aralamalar sonrasında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi'nin kurucusu ve rektörü, Başkent Hastanesi'nin ve Kanal B'nin sahibi Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkan Vekili ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Malatya Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve eski 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ın da aralarında bulunduğu 39 kişi iki gündür gözaltında bulunuyorlar.
Haberal'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde; diğer şüphelilerse Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde tutuluyorlar. 68'liler Vakfı Genel Sekreteri Namık Kemal Boya da bulunuyor.
ÇYDD ile birlikte "Baba Beni Okula Gönder" Projesi'ni hayata geçiren Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen'ın polis sorgusundan sonra İstanbul Adliyesi'ne çıkarılacak. (EÖ)