Türkiye-Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve ikili ilişkilerin geliştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasını, uluslararası toplum memnuniyetle karşıladı.
Süreçte arabuluculuk yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Protokollerin başarı için ABD elinden geleni yapacak" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecini desteklemeye hazır olduklarını açıkladı.
Avrupa Birliği adına dönem başkanı İsveç, yaptığı açıklamada iki ülkenin attığı adımı, "bölgedeki güvenlik ve istikrara önemli bir katkı" diye niteledi; "AB Ermenistan'ı ve Türkiye'yi normalleşme sürecine bağlı kalmaları için teşvik eder ve en kısa zamanda onaylanıp uygulanması çağrısında bulunur" dedi. Avrupa Komisyonu da protokollerin imzalamasını sıcak karşıladığını açıkladı.
Ban Ki-mun: Tarihi karar
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, protokollerin imzalanmasını "tarihi karar" diye niteledi; "Bu tarihi karar, iki ülkenin aralarında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve ikili işbirliğinin gelişmesi yolunda dönüm noktası oluşturmaktadır" dedi; protokollerin parlamentolarda hızla onanmasını umduğunu dile getirdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Anlaşmazlıkların aşılması ve daha emin, daha istikrarlı bir bölge oluşturulması için iki ülke yetkililerinin harcadığı çabayı ve gösterdikleri siyasi iradeyi alkışlıyorum" diye açıklama yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, protokollerin Kafkasya'da daha fazla güvenliğe, istikrara ve işbirliğine de katkı yapacağını söyledi; hızla onaylanması ve uygulanmasını istedi. Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, protokollerin "Kanada, Ermenistan ve Türkiye'yi uzlaşma için çalışmaya devam etmeye teşvik edecek" dedi. (TK)