Dünya çapında medya özgürlüğü, ifade hürriyeti ve insan hakları alanında faaliyet gösteren 20 sivil toplum kuruluşu bir bildiri yayımlayarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) eleştirel haberlerden dolayı kanallara para cezası vermeyi derhal durdurmasını istedi.
FOX TV,Halk TV ve TELE1 gibi kanallara kesilen cezalardan örnekler veren sivil toplum kuruluşları bildiride RTÜK’ün 2022’de beş bağımsız yayıncıya toplam 17 milyon 335 bin TL (yaklaşık 823 bin Euro) para cezası olmak üzere 54 ayrı ceza verdiğini hatırlattı. Buna karşılık, iktidara yakın kanallara toplamda 1 milyon 674 bin TL (yaklaşık 80 bin Euro) tutarında dört ceza kesildiğini ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Deutsche Welle'nin (DW) Türkçe servisinin lisansını da yenilemediğini de ifade eden kuruluşlar bu olayları, Türkiye'de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde, iktidarın eleştirel haberciliği engellemeye ve bilgi akışını kontrol etmeye yönelik sistematik girişiminin bir parçası olarak gördüklerini dile getirdi.
“RTÜK, ülkede ifade hürriyeti ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine, meşru eleştirileri susturmak ve 14 Mayıs seçimlerinde kendilerine haksız bir avantaj sağlamak için iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanılıyor. Kamusal tartışmanın bu şekilde bastırılması seçim sürecini baltalamaktadır” dedi.
Kuruluşlar, RTÜK’ten gazetecilerin ve yayıncıların eleştirel konularda kamuoyunu bilgilendirme ve hükümetten hesap sorma yükümlülüklerini yerine getirmelerine izin vermesini talep etti.
Bildiride “RTÜK’ü ülkede ifade hürriyeti ve medya çoğulculuğunu güvence altına alma vazifesine uygun davranmaya çağırıyoruz” ifadesine yer verdi.
"Medyaya yönelik kısıtlayıcı ve orantısız cezalar"
Bildirinin imzacıları arasındaki Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nin (ECPMF) Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR) birimi koordinatörü Gürkan Özturan "Daha önce kriz anlarında ve son olarak 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından medyaya yönelik kısıtlayıcı ve orantısız cezalar kesen RTÜK, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler öncesinde medya özgürlüğü ve çoğulculuğunun önündeki başlıca engellerden biri haline geldi. Medya özgürlüğü ve çoğulculuğu, her toplumun kanaat oluşturma, bilinçli karar verme ve kendi kaderini belirleme hakkının temelinde yer alır. Bu nedenle RTÜK yetkililerini partizan uygulamalardan uzak durmaya ve ifade hürriyeti, medya özgürlüğü ve çoğulculuğunun sürdürülmesi için sorumluluklarını üstlenmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Bildiride imzası olan kuruluşlar şöyle: |
|
(HA)