Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner’in ismini kodlayarak yazdığı bir yazısından dolayı denetimli serbestliği bozulan gazeteci Barış Pehlivan’ın yeniden hapse girecek olmasına uluslararası medya özgürlüğü, ifade hürriyeti, insan hakları ve gazetecilik örgütlerinden tepki geldi.
19 uluslararası sivil toplum kuruluşu Pehlivan’a yönelik son yargı tacizini kınadı ve Türkiye yetkililerine medya özgürlüğüne saygı gösterme yönündeki çağrılarını yeniledi.
“Bir gazeteci olarak temel ifade hürriyeti hakkını kullanan Pehlivan’a yönelik tekrar eden yargı tacizinden endişe duymaktayız” diyen sivil toplum kuruluşları 7 Ağustos itibariyle Türkiye’de 20 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu hatırlattı.
Sivil toplum kuruluşları son bir yılda Mapping Media Freedom veri tabanında Türkiye ile ilgili 232 vaka rapor edildiğini, bu vakaların da 329 gazeteciyi ilgilendirdiğini de kaydetti. Yaptıkları ortak açıklamada “Bu durum Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin içinde bulunduğu zorlu koşulları gösteriyor” dedi.
Türkiye kaynaklı vakaların Avrupa’dan bildirilen tüm vakaların dörtte birini oluşturduğunu da aktaran kuruluşlar şu açıklamayı yaptı:
“Gazetecileri hedef alan yargı tacizi uygulamaları, medya özgürlüğünü ve halkın bilgiye erişim hakkını engelliyor.
“Türkiye yetkililerine; Barış Pehlivan’ın denetimli serbestlik şartlarını oluşturmadığı gerekçesiyle 15 Ağustos’ta yeniden cezaevine girmesi yönündeki karardan vazgeçilmesi ve Pehlivan ile diğer gazetecilere yönelik sistematik yargı tacizine son verilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz.
“Tutuklu gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilerin parmaklıklar ardında geçirdiği her dakika ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir.”
TIKLAYIN - Barış Pehlivan bir kez daha hapse giriyor
İmzacı sivil toplum kuruluşları şöyle: |
|
(HA)