Fotoğraf: Sendika.Org
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle bir açıklama yayımladı. ITUC bütün işçileri yeni bir toplumsal sözleşme talebiyle 1 Mayıs etkinliklerine davet etti.
Dünyanın dört bir yanındaki işçilerin yaklaşık 200 yıldır yürüttükleri sendika faaliyetlerin sonucunda elde ettikleri başarıları 1 Mayıs’ta kutlayacağını ifade eden ITUC, işçilerin bugünde insana yakışır iş ve sürdürülebilir kalkınma taleplerini ortaya koyacağını ifade etti.
COVID-19 salgını nedeniyle geçtiğimiz yıl 250 milyondan fazla insan işini kaybettiğini ve bu yılda da 130 milyon kişinin daha işini kaybetme riski altında olduğunu vurgulayan ITUC, hükümetleri istihdam yaratmayı merkezi bir amaç haline getirmeye çağırdı.
TIKLAYIN - 1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) anayasasında yer alan ‘tam istihdam’ın bir öncelik olarak kalması gerektiğini savunan ITUC, bunu yaşama geçirmek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Kamu yatırımlarını artırmak;
- Kamu sektörüne yatırım yapmak ve kamu istihdam programları oluşturmak;
- Niteliklerin işlerin oluşturulmasını teşvik etmek;
- Eğitim ve öğretime yatırım yapmak;
- Kayıtdışı çalışmayı kayıtlı hale getirmek.
"
Hükümetlerin pandeminin başlarında işsizliğe ve azalan çalışma sürelerine yönelik kısa vadeli yanıt olmada iyi performans gösterdiğini belirten ITUC, bu politikaların ulusal istihdam planlarıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Bu noktada adil vergilendirmenin yaşamsal öneme sahip olacağını aktaran ITUC “Başarısız kemer sıkma politikalarına herhangi bir geri dönüş, işçi sınıfı ve toplum için feci sonuçlar doğuracaktır” dedi. İstihdam yaratmanın işçilerin, emekçilerin yeni bir toplumsal sözleşmeye yönelik beş talebinin merkezinde yer aldığını aktaran ITUC diğer talepleri şöyle sıraladı ve şöyle devam etti:
- Haklar, özellikle örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı;
- Yoksul ülkeler için küresel bir sosyal koruma fonu dahil olmak üzere Sosyal Koruma;
- Kadınlar ve ayrımcılıkla karşılaşan tüm gruplar için eşitlik;
- Sosyal içerme, özellikle BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve herkes için Covid-19 aşılarına, testlerine ve tedavilerine erişim.
“Bu talepler yaşama geçirildiğinde paylaşılan refah ,yoksulluğun yerini alacak, demokrasi güçlendirilecek ve toplumlar sağlam ekonomiler temelinde gelişecektir. Bu yolu takip etmemek, hükümetlere olan güveni daha da zayıflatacak ve mevcut ve gelecek nesillere ihanet anlamına gelecektir.
1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanındaki sendikalar barış, haklar, sürdürülebilirlik ve sosyal ve ekonomik adalet için; merkezinde insanların olduğu ve kimsenin geride bırakılmadığı bir dünya yaratmak için seslerini yükseltecektir.” (HA)