Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası bir heyet, bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezini ziyaret etti, partinin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile bir araya geldi.
Heyette şu isimler yer aldı: Eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson, Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, Arjantinli insan hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene, İngiltereli sendika hukukçusu Paul Scholey, yazar, film direktörü ve aktör Maxine Peak, Edinburg Üniversitesinden Connor Hayes, Britanya UNITE Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Tony Burke.
Tecrit ve açlık grevi konularını incelemek için Türkiye’de bulunan heyet, Buldan ile görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Açıklamada, tecridin kaldırılması gerektiği ifade eden heyet üyeleri, adaletin sağlanması konusuna da vurgu yaptı.
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması için başlattığı açlık grevinin 97. gününde. DBP EŞ Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve önceki dönem Hakkari Milletvekili Selma Irmak da 15 Ocak 2019’dan beri süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde. Ayrıca hapishanelerdeki 54’ü kadın, 247’si erkek 301 mahpus da aynı taleple açlık grevinde.
“Çözüm süreci” dönemi konuşuldu
Açıklamada ilk olarak söz alan Buldan, şöyle konuştu:
“Öcalan üzerinde çok yoğun ve katı bir şekilde uygulanan tecridin Avrupa ülkelerinin gündeminde olmasını önemsiyoruz. Tecridin kalkması için mücadele veriyoruz çünkü tecridi bir insanlık ve insan hakları meselesi olarak görüyoruz.
“Heyete özellikle 2013-2015 yılları arasındaki görüşmelerin ne kadar önemli olduğunu, o dönem Öcalan ile yapılan görüşmelerin gözardı edilmemesi gerektiğini ifade ettim. Ancak 2015 yılından sonra adaya gidiş gelişlerin kesilmesinin, barış ve müzakere sürecinin bitirilmesinin, Sayın Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesinin bugün Türkiye’de nasıl bir hava oluşturduğunu ifade etmeye çalıştık.”
Adalet Bakanından görüşme talep ettiler
Ardından heyet adına konuşan eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Jónasson da “Hepimizin endişesi ortak. Bu da Türkiye’deki kötüye giden insan hakları. Başka bir ortak noktamız da adaletin ve barışın sağlanması için istek ve kararlılığımız” dedi.
“Türkiye Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdik ve ondan görüşme talebinde bulunduk. Bu mektupta kendisine şunu ifade ettik. Abdullah Öcalan’ın uzun süredir ailesi ve avukatları ile görüşme yaptırılmadığının farkındayız dedik. Sizden bize onu tutulduğu İmralı'da ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları sağlamanızı rica ediyoruz şeklinde mektup gönderdik. Mektuba halen cevap bekliyoruz.”
“Tecridin kaldırılmasını talep ediyoruz”
Arjantinli insan hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene de şunları söyledi:
“Hem Kürt halkıyla, buradaki muhalefetle bir dayanışma içerisinde olmak hem de Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep etmek için buradayız.
“Kürtlerin hakları, kadın hakları, ekolojik haklarının tamamı bu tecrit ile bağlantılıdır. Latin Amerika’daki deneyimlerde de bu tip şeyler görüldü. Oradaki ortak şey şuydu, insanlar güçlerini birleştirdi. Şu anda Türkiye’de olması gereken de bu, insan hakları ihlallerine karşı herkesin güçlerini birleştirmesidir. Açlık grevcilerinin taleplerine derhal kulak verilmeli.”
“Türkiye’yi kendi yasalarına uymaya davet ediyoruz”
Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes de şu konuşmayı yaptı:
“Türkiye ile dayanışma ve destek için buradayız. Türkiye’yi kendi iç yasalarına uymaya davet etmek için buradayız. Türkiye’ye insan haklarına saygı duymasını söylemek için buradayız. Umarım Türkiye Adalet Bakanı bizimle görüşmeyi kabul eder ve böylesi bir hukuksuzluğu neden uyguladığını anlatabilir.” (AS)