Kaos GL'nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Feminist Forum, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi'nde dün başladı.
Yurtdışından Fransa Müslüman Eşcinseller'in (HM2F) kurucu üyesi Ludovic Zahed, Western Sydney Üniversitesi öğretim görevlisi Filistinli Samar Habib ve İsveç'ten gazeteci yazar Anna Maria Sörberg'in katıldığı ilk günün açılış konuşmasını Doç. Dr. Betül Yarar ve Prof. Dr. Simten Coşar yaptı.
Açılış konuşmasında Yarar, toplumsal muhalefetin hala feminist gözle tam olarak tartışılamadığını belirtirken, Coşar ise dünya genelindeki yeni muhafazakarlaşmanın hoşgörüyü de içererek liberalizmle flört ettiğini; kimlik siyasetini kıstırılmışlığından kurtarabilmek için hak temelli siyasete ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Eşcinsellik ve kültür
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kadın Çalışmaları'ndan Doç. Dr. Alev Özkazanç'ın moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumda, Ludovic Zahed, üyesi olduğu HM2F'nin Fransa'da homofobi ve islamofobiyle mücadele ettiğini, bünyelerinde farklı kültürlerden, farklı dinlerden, dinsizlerden oluşan yekpare bir çeşitlilik barındırdıklarını belirtti.
Zahed, eşcinselliği dinler açısından incelemeye çalışırken, Kuran'a getirilmiş farklı yorumları da değerlendirdiklerini; asıl problemin eşcinselliği yasaklayan dinler değil, dinlerin yarattığı kültürlerin insanlarda önkabuller oluşturması olduğunu ifade etti.
"LGBT bireylerin peygamber Hz. Muhammed döneminde de olduğunu biliyoruz. LGBT'ler İslam kültürünün de bir parçası. Ancak kolonizasyon ve İslam'ın Arap ülkeleriyle etkileşimleri sonucu, eşcinsellik bu kültürden itilmiş durumda."
Ayrıca Zahed, dinlerin evrim geçirmek zorunda olduğunu, ilk inananlarının bin beş yüz yıl önce yaşadığı bir dinin evrim geçirmemesinin imkansız olduğunu belirtti.
Cezayir LGBT'lere özgürlük tanımıyor
Oturum moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Betül Yarar'ın yaptığı ikinci oturumda ise Dr. Samar Habib, Arap ülkelerinde LGBT bireylerin yaşadığı baskıları ve LGBT'lerin baskılara karşı geliştirdikleri refleksleri anlattı.
Habib, konuşmasına Arap coğrafyası tanımını etnisite gözetmeden, yalnızca paylaşılmış kolonyal geçmiş, yerel kültürler ve sosyo-politik gelişmeler ekseninde ele aldığını ifade etti.
Arap ülkelerinde LGBT bireylerin deneyimlerine ilişkin örneklerini Cezayir'den vermeye başlayan Habib, ağır hapis ve para cezalarıyla yasaklanmış olan eşcinsel ilişkinin Cezayir'de 21 yaşındaki bir lezbiyen kadının 2001'de kurduğu internet sitesi sonrası, eşcinsellerin seslerini daha duyurabilir hale geldiklerinden bahsetti.
Samar Habib, Cezayir'de Abu Nawas isimli LGBT örgütünde bir araya gelen bireylerin, dernekleşmek için hiçbir engelleri olmamasına rağmen devletin eşcinsel ilişkiyi yasaklama politikalarından ötürü yasal olmayan yollarla çalışmakta olduklarını ifade etti.
Uluslararası Feminist Forum, ikinci gününde Lezbiyen ve Erkeklik Atölyeleri ile devam edecek. (MAF/NV)