"Dünya gıda zincirini denetlemek isteyen çokuluslu tarım şirketlerinin hedefi, tüm dünyayı doyuran köylüleri ve aile tarımı yapan çiftçileri ortadan kaldırmak, köylü tarımını yok etmek, tarımı şirketleştirmek ve artan gıda fiyatlarıyla daha çok sömürmek."
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Köy-Koop Kulüpleri 17 Nisan'ı bu tespitle karşılıyor.
Türkiye’de bu seneki "Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü" etkinlikleri 17 Nisan Perşembe günü saat 17:00’de Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Etkinlikler kapsamında bir panel ve panel dışında gün boyunca Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde panel konularına dikkat çeken belgesel gösterimleri, performanslar ve forumlar düzenlenecek.
"Bu sorun yalnızca çiftçilerin ve köylülerin değil bilakis şehirde yaşayanların, yani dünya gıda krizi nedeniyle aç kalacaklar listesinin ilk sırasında yer alanların sorunudur. Ekmeğini açgözlü çokuluslu şirketlere emanet etmeyen herkesi eylem ve etkinliklerimize katılmaya çağırıyoruz."
"Çokuluslu Şirketlerin Dünya Gıda Krizine Etkileri"
"Çokuluslu Şirketlerin Dünya Gıda Krizine Etkileri" konulu panele Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu Sözcüsü Abdullah Aysu, Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Tütün Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Kerem Saysel konuşmacı olarak katılacaklar.
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç Dr. Nuri Zafer Yenal ise panelde kolaylaştırıcı olacak.
Panelde değinilecek konular: Endüstriyel şirketlerin köylü üretimine etkileri, neoliberal düzenle birlikte değişen tarım politikaları ve özelleştirmeler, çokuluslu şirketlerin dünyada ve Türkiye özelinde çiftçilerin iflasına yol açan uygulamaları, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretiminin sosyal ve iktisadi etkileri, antikapitalist duruş ve tarım, ekolojik tarım, gıda bağımsızlığı ve gıda egemenliği.
"Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü"
Via Campesina’nın (Çiftçinin Yolu) Meksika’da 1996’da düzenlediği 2. Uluslararası kongrede Carajas, Brezilya’da 19 çiftçinin öldürüldüğü 17 Nisan "Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü" olarak ilan edildi.
Her yılın 17 Nisan Günü için Via Campesina’nın bir ilkesi konu olarak seçiliyor, bağlı tüm örgütleri de belirlenen bu konuda kamuoyunun dikkatini çekecek bir eylem yapıyorlar. Via Campesina’nın bu sene seçtiği konu "Çokuluslu Tarım Şirketleri Dünya Gıda Krizini yaratıyor. Çiftçiler haklarını geri kazanıyorlar." (GG)