Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2 Kasım Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü dolayısıyla dünyadan cezasızlığa örnek 10 vakayı kamuoyunun gündemine taşıdı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 18 Aralık 2013’te Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü olarak belirlediği 2 Kasım, aynı zamanda Radio France Internationale (RFI) radyosunun iki muhabiri olan Ghislaine Dupont ve Claude Verlon’un Mali’deki Kidal bölgesinde öldürüldüğü gün.
Kamuoyunda duyarlılık yaratmak ve suçluların yargılanmasını sağlamak isteyen RSF, #FightImpunity kampanyası yoluyla cezasızlığa dikkat çeken 10 gazetecinin durumunu sembol olarak tanıttı.
RSF’den kaybedilen, öldürülen, hapiste unutulan 10 kişi
Listede, Meksikalı araştırmacı gazeteci María Esther Aguilar Cansimbe, Fransa-Kanadalı gazeteci Guy-André Kieffer, İranlı Pirouz Davani ve Sri Lankalı çizer ve politika uzmanı Prageeth Eknaligoda gibi kayıplar da yer alıyor.
Listenin öldürülen gazetecilerle ilgili kısmındaysa,Pakistanlı Syed Saleem Shahzad, genç Sırbistanlı gazeteci Dada Vujasinovic, Fransa-Lübnanlı köşe yazarı Samir Kassir ve Dağıstanlı gazeteci Akhmednabi Akhmednabiev bulunuyor.
Son olarak cezaevlerinde unutulan gazetecilerin durumuna dikkat çekiliyor: İsveç-Eritreli Dawit Isaak 13 yıldır cezaevinde. Demokrasi yanlısı eylemleri izlediği için Bahreynli muhabir Nazeeha Saeed’in gözaltında işkence görmesi de, mücadele ve adalet istenen vakalar arasında bulunuyor.
İFJ 2-23 Kasım dönemini cezasızlığa ayırdı
Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (İFJ) da, BM’nin 2 Kasım gününün İFJ üyelerinin bu anlamda önemli buldukları 23 Kasım Günü’nün üzerine geldiğini bildirdi; bu günün de Filipinlerde yaşanan ve tek saldırıda 32 habercinin hayatına mal olan Maguindanao katliamının tarihi olduğunu hatırlattı.
Örgüt, İFJ üyelerinin 2011’den bu yana 23 Kasım’ı Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü olarak andıklarını hatırlattı.
İFJ, 100’e yaklaşan dünyada öldürülen gazeteciler sayısında, Pakistan, Suriye, Irak, Filistin ve Ukrayna’daki çatışmalar dolayısıyla artıştan endişe ettiklerini bildirdi. Örgüt, 2-23 Kasım dönemini Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü etkinliklerine ayıracaklarını açıkladı (EÖ).