Uluslararası Çevrimiçi Doğaçlama Dans Festivali 24-30 Mayıs'ta gerçekleşiyor. 35 dansçının performans ve atölyelerinden oluşacak olan festivalde, sanatçı konuşmaları da yer alıyor.
Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek olan bağımsız “Uluslararası Çevrimiçi Doğaçlama Dans Festivali”nin programı ve katılım formu festivalin web sitesinde ve Instagram sayfasında yer alıyor.
Festival, sanatçıların performansları, atölyeler ve sanatçı konuşmalarını çevrimiçi platformlar üzerinden katılımcıları ile buluşturmaya hazırlanıyor.
8 farklı ülkeden sanatçıyı ağırlayacak olan festival ‘improdancefest’ instagram hesabından ve buradan takip edilebilecek.
Festival etkinliklerine katılım Zoom ve Instagram üzerinden gerçekleşecek ve İngilizce gerçekleşecek atölyeler için talep edilen dillerde çeviri desteği de sağlanacak.
"Herkesi davet ediyoruz"
Festivalin, direktörü ve kurucusu Damla Durman, festival detayları ve pandemi sürecinin festivale olası etkileri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
Dijital platformlar üzerinden gerçekleşecek bir dans festivali ilk kez yapılıyor. Sizce katılımcıların yaklaşımı nasıl olacak?
Dünyada da dans festivalleri ve çevrimiçi eğitimler var. Pandemi süresince ben de uluslararası birçok etkinliğe katıldım. Bu sene APEIRON temasıyla çevrimiçi gerçekleşen Web Bienali'nin ekibinde çalıştım.
Yani bir süredir çevrimiçi etkinliklerin nasıl yapıldığını yakından deneyimlemekte ve takip etmekteyim. Türkiye’de çevrimiçi dersler, dans günleri ve festivaller de yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizde “doğaçlama dans” alanındaki ilk çevrimiçi festivaliz.
Katılımcılarımızdan şimdiden harika geri dönüşler alıyoruz. Ekran önünden eğitimlere katılmaya alışmış olanlar için uyum sağlamak kolay olacaktır. Etkileşimli ve o anda gerçekleşecek canlı etkinlikler olacağı için, mekanlarımız farklı olsa da odağımız ve ilgimiz bir arada olacaktır. Bu bir aradalık hissi ile ekran başında oturmanın ötesinde, katılımcıları birlikte deneyimlemeye davet ediyoruz.
“Festival 'mekansız' bir ortamda buluşmamıza olanak sağlıyor”
Çevrimiçi bir dans festivali pandeminin etkilediği mecburi bir süreç mi? Yoksa pandemiden bağımsız olarak yeni bir tecrübe mi?
Pandeminin dezavantajlarını avantaja çeviren bir süreç diyebiliriz. Festival, dans etmek, doğaçlama pratiklerinde derinleşmek, bir araya gelip performans izlemek ve harekete geçmek için bu yeni platformlar ve koşulları nasıl kullanabiliriz sorusuna bir cevap oluşturma niyetinde.
Evlerimizdeyiz, birçok sınır kapalı, birçoğumuzun evinde bilgisayarı ve telefonu mevcut. Bu platformlar aracılığıyla festival erişilemez gibi gözüken sınırları ortadan kaldırıp ‘’mekânsız’’ bir ortamda buluşmamıza olanak sağlıyor. Ayrıca bağımsız ve sponsorsuz bir festival olarak multimedya araçlarını kullanmak daha çabuk ve kolay organize olup harekete geçmemize olanak tanıyor.
Festivalin çevrimiçi yapılıyor olması dezavantaj doğurur mu?
Birçok etkinlik ve uyaran olması bir dezavantaj olabilir, günümüzde insanlar hangi etkinliğe katılacaklarına şaşırır oldular. Öte yandan birçok avantajı da vardır.
Bunlardan bazıları, form olarak kalıpların ötesinde ve katılımcıların istedikleri yerden bağlanabildikleri bir festival olmasıdır. Festivalin çevrimiçi gerçekleşmesi ise farklı saat dilimlerinden ve farklı ülkelerden dansçılarla buluşmayı en verimli şekilde gerçekleştirmektedir. Çevrimiçi olması festivalin ücretsiz bir şekilde gerçekleşmesini de kolaylaştırıyor.
Hepimizin evde kaldığı bu süreçte sanatsal etkinliklerin devam etmesini nasıl yorumluyorsunuz?
Değişen koşullarla beraber sanatsal etkinlikler de yeni arayışlara ve zorluklara girildi. Özellikle böyle bir dönemde ülkemizde daha çok sanat konuşmalı ve uygulamalıyız. Pandemi ile beraber bireyselleştiğimiz bu dönemde stüdyolara giremez ve birlikte pratik yapamaz olduk. Hepimiz bir şekilde üretimimize devam etmenin, yeni işbirlikleri kurmanın ve sürdürülebilir alternatif yollar bulmanın arayışı içindeyiz.
“Deneyimler profesyonel bir kazanım olacak”
Uluslararası Çevrimiçi Doğaçlama Dans Festivali 8 ülkeden katılımcı ağırlayacak. Ülkeler arasındaki pandemi süreci yönetimi farkları sizce performanslara etki eder mi?
Birçok ülke yazın normalleşmeye doğru ilerliyor. Yüz yüze gerçekleşmesi planlanan dans festivalleri programlarını açıkladılar. Ancak her şeyin aniden değişebileceği bir dönemdeyiz. Etkinliklerdeki iptaller ve ertelemeler bir süre daha belirsizliğini sürdürmekte.
Uluslararası Çevrimiçi Doğaçlama Dans Festivali herkesin katılabileceği bir festival olacak. Bu bağlamda festivalde yer alacak performanslar profesyonel bir deneyim mi olacak? Yoksa ruhu ve bedeni ile bir şekilde yeni formlar yaratmak isteyen herkesin tecrübe edebileceği bir platform diyebilir miyiz?
Festivalde yer alacak deneyimler profesyonel bir kazanım olacak. Alanında uzman akademisyen, dansçı ve koreografların yer aldığı bir festival.
Hareket kısıtlamamızın olduğu bu günlerde, doğaçlamanın bize tanıyacağı özgürlükleri keşfederken ruha ve bedene de hitap edilecektir. Dansla, hareketle bağını derinleştirmek, araştırmak, isteyen amatör ve/veya profesyonellere açık bir festivaldir.
(BS/EMK)