Uluslararası basının gündeminde de Türkiye’nin Kobane politikaları yer aldı
Dünya basınından Kobane’yle ilgili haber, yazı ve yorumlardan satırbaşları şöyle:
FT: Türkiye Kobane’ye destekte isteksiz
Financial Times gazetesinin "Kobani'nin düşmesi Suriye'nin Türkiye sınırında uzun bir hattın IŞİD'in kontrolü altına girmesi anlamına gelecek. Aynı zaman da büyük bir insani felakete de yol açacak" ifadeleriyle başlayan başyazısında, “Ankara’nın Kobane’yi savunan Kürtlere destek konusunda isteksiz davrandığı” söyleniyor.
“Bizim için IŞİD ile PKK arasında bir fark yok” vurgusu yapan Erdoğan’ın kıyaslamaları bırakması gerektiği söylenirken, “Erdoğan müttefiklerinin güvenini korumak istiyorsa IŞİD'e karşı kararlı biçimde harekete geçmeli" ifadeleri kullanılıyor.
Independent: Kobane düşerse, Ankara için ciddi sonuçları olur
Independent gazetesinin Patrick Cokcurn imzalı haberde ise, Kobane’nin düşmesinin Ankara için çok ciddi sonuçları olabileceği ve Türkiye’deki Kürtlerle ilişkilerin bir daha toparlanamayacak kadar bozulabileceği belirtiliyor.
Kobani konusunda çekinden davranan tarafın sadece Türkiye olmadığı, ABD’nin de Kobani'deki Kürt militanlarla doğrudan temasa geçmek istemediği de söylenirken şu ifadelere yer veriliyor: “ABD bölgede IŞİD'e karşı savaşanlara mesafeli durup, IŞİD'e karşı mücadeleye yanaşmayan Suudi Arabistan ve Türkiye'yi kucakladı. Bunun sonucunda da koalisyon zayıfladı. Irak'ta da benzer bir durum var. IŞİD'le çatışmaların büyük kısmını Şii milisler yürütüyor ve ABD bu gruplarla temas kurmaya yanaşmıyor.”
Guardian: Erdoğan'ın 3 amacı var
Guardian gazetesinde Simon Tisdall imzalı yazıda, Türkiye’nin çekincelerinden birinin IŞİD'e karşı savaşan Kürt militanlara verilen Batı desteği olduğu ifade edilirken, “Türkiye'nin güvenliğini sağlamak, Suriye Kürtlerin ilerlemesini asgari düzeye indirmek ve Sünni Müslümanların çıkarını gözetmek Türkiye'nin üç temel amacı. Obama ne derse desin, ya da IŞİD ne yaparsa yapsın Erdoğan bu amaçlarından vazgeçmeye niyetli değil" deniliyor.
Erdoğan IŞİD'e karşı daha fazla adım atılması konusunda giderek artan bir ABD baskısıyla karşı karşıya olduğu da belirtiliyor.
Le Monde: “Kobane: Türkiye’nin hatası”
Le Monde gazetesinde “Kobane: Türkiye’nin hatası” başlığıyla yayınlanan yazı şu ifadelerle başlıyor:
“Suriye krizine karşı Türkiye politikası - bölgesel ve iç/ulusal- çifte bir trajediyle sonuçlandı. Bu aynı zamanda bu sonuca sebep olan Erdoğan için de kişisel bir başarısızlık. Suriye ve Türkiye topraklarında son 24 saat içinde yaşananlardan çıkan temel ders de bu”.
Yazının devamında “bölgesel trajedi” olarak Kobane’de yaşananlar, “iç trajedi” olarak Türkiye’de yaşananlar anlatılıyor.
Almanya basını: Türkiye’nin önceliği Kürt bölgelerinin kontrolü
Almanya basınında Türkiye’nin Kobane’ye izleyici kalmayı tercih edildiği yazıldı. Almanya basınından satırbaşları şöyle:
Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Türkiye, Suriye’deki Kürt bölgelerinde tehlikeli bir oyun oynuyor. NATO’daki müttefiklerine karşı dururken, iç barışını da tehlikeye atıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşa katılmadan önce, sınırın iki yanındaki Kürt bölgelerinde kontrolün sağlanması önceliğinden kesinlikle ödün vermiyor. Türkiye somut olarak bir tampon bölge için bastırıyor. Büyük bir mülteci kampı ve Suriye muhalefeti için bir üs olarak… Türkiye herkesle arasını açmak üzere. Erdoğan bu şekilde başka çukurlar kazıyor. Çünkü IŞİD terörünün Türkiye sınırında duracağı düşüncesi, bir ilüzyondur.“
Westfälische Nachrichten:”Türkiye kuşkusuz on binlerce sığınmacıyı kabul ederek örnek bir insani yardımı yerine getiriyor. Ancak öte yandan ülkesindeki Kürtleri ve onların toprak taleplerini kontrol altında tutmak için Ankara'nın Kobani konusunda seyirci kalmak istediği izlenimi doğuyor. IŞİD şeytanları da bu durum karşısında ellerini ovuşturuyor.”
Der Tagesspiegel: “Kobani için verilen savaş bir simge haline geldi. Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kentinin adı, yakın geçmişte tarihin yazıldığı yerler listesine geçti. Bingazi, Felluce, Kabil, Mogadişu ve Srebrenitsa gibi. NATO ülkesi Türkiye’nin hemen sınırında bulunan bölgenin kontrolünü ele geçirmek IŞİD milislerinin öncelikli hedefi. ABD öncülüğündeki uluslararası askeri ittifakın öncelikli amacı da şehrin savunulması, sivillerin korunması ve IŞİD’in zayıflatılması. Ancak gerçekte bundan çok daha fazlası söz konusu. Kobani’de iki ayrı dünya birbiriyle savaşıyor. Bu çatışmada hayatta kalan, kendi davasını daha da güçlendirecek. Kaybedeni ise zor zamanlar bekliyor.” (ÇT)