* Fotoğraf: New York Times.
Uluslararası basın, Türkiye ve Suriye gerginliğini çoğunlukla müttefik devletler üzerinden değerlendirdi.
Birçok medya kuruluşu, Rusya'nın Suriye'ye olayın kaza olduğu yönünde bir açıklama yapması tavsiyesini öne çıkarırken, Türkiye Hükümetinden gelen "Savaşmak niyetinde değiliz" açıklaması da başlıklarda kendine yer buldu.
Ayrıca, Türkiye'nin bu sabaha karşı Suriye'ye düzenlediği saldırıda askerlerin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
ABD, Avrupa, Ortadoğu ve İsrail basınından öne çıkan yorumlar şöyle:
Jerusalem Post: Gerginlik artırılmamalı
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye'nin saldırısını kınarken, iki tarafı da sükûnete davet etti. Ashton, "Suriye'nin acilen şiddetten vazgeçmesi konusunda ısrarcıyız. Durumu yakından takip ediyoruz" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da "Türkiye'nin misillemesi anlaşılabilir" dedi, ancak gerginliğin yükseltilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Guardian: Suriye, Rusya'yı dinleyecek
Suriye, Rusya'nın saldırıyla ilgili tavsiyesine uyacak gibi görünüyor. (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Akçakale'de ölümlere yol açan olayın bir kaza olduğunun Suriye tarafından teyit edilmesinin önemli olduğunu açıklamıştı.)
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'nin saldırıdaki sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi ancak Suriye'den resmi bir özür gelmedi.
El Cezire: Bombayı kimin attığı belirsiz
İngiltere'den bir Suriyeli grubun aktardığına göre, Türkiye'nin sabah karşı düzenlediği saldırıda birkaç Suriyeli asker öldürüldü.
Türkiye'ye havan topunu kimin ateşlediği henüz kesinlik kazanmadı. Güvenlik güçleri, ateşin Tel Abyad yakınından açıldığını açıkladı. Türkiye sınıra giderek artan sayıda askeri güç yığınağı yapıyor.
Los Angeles Times: Suriye ne cevap verecek?
Meclis'ten tezkere geçti ancak Başbakan da dahil birçok farklı kaynaktan yapılan resmi açıklamaya göre, Türkiye'nin savaş ilan etmeye niyeti yok.
Suriye'nin Türkiye'nin misillemesine nasıl karşılık vereceği ise halen belirsiz.
The Washington Post: Esad'ın müdahaleyi kışkırtmaya niyeti yok
Uluslararası toplum iki devlet arasındaki gerginliğin artmasından endişe duyuyor. Suriye'nin müttefiği Rusya, olayın kaza olduğunun kabullenilmesini istedi. ABD, müttefiği Türkiye'yle dayanıştığını açıkladı.
Türkiye halkı savaşa isteklerini az da olsa belirtse de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın uluslararası bir müdahaleyi provoke etmeye niyeti yok.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Türkiye'nin misillemesinde sivillerin ve askerlerin öldürüldüğünü açıkladı ancak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saldırıda sadece askerlerin öldüğünü ileri sürdü.
CNN International: Bölgesel savaş endişesi
Sınır ötesi saldırılar, Suriye'deki iç savaşın bölgeye yayılabileceği korkusunu alevlendirdi. ABD ve Rusya vakit geçirmeden olaya ağırlıklarını koydu.
Türkiye, rejim değişikliği çağrısında kilit rol oynuyor. Uluslararası diplomatlara ve Suriye'nin Dostları toplantılarına evsahipliği yapıyor.
The Wall Street Journal: İran ve Türkiye buluşuyor
Suriye ve Türkiye arasında karşılıklı saldırılar, iki ülke arasındaki ilişkinin yeni ve tehlikeli bir seviyeye geçtiğini gösteriyor. Bu saldırılar, Suriye'deki iç savaşın bölgesel bir gerginliğe dönüşmesi sorununu da beraberinde getirdi.
Suriye anlaşmazlığı, İran ve Türkiye arasındaki açmazlardan biri. İran Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelecek.
The New York Times: Suriye sorumlu tutuluyor
Türkiye'ye düşen havan mermisinin Suriye hükümetine bağlı güçlerden mi yoksa Esad'a karşı isyancı birliklerden mi atıldığı bilinmiyor. Ancak Türkiye ve Pentagon bu olaydan Suriye hükümetini sorumlu tutuyor.
Pentagon Basın Sözcüsü George Little, Suriye'den gelen saldırının, rejimin neden değişmesi gerektiğini gösteren başka bir işaret olduğunu söyledi.
BBC: En ciddi olay
Türkiye son 18 aydır yaşanan olaylarda ilk kez Suriye'ye ateşle karşılık verdi. Türkiye sınırına Suriye tarafından daha önce de birkaç kez ateş açıldı ancak bu son yaşanan olay en ciddisiydi.
Debka: Son sözü Tahran ve Hizbullah söyleyecek
Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı ve askeri üslerin hedef alındığı misillemede yüksek sayıda asker hayatını kaybetti. Ankara da Şam da kayıplarla ilgili resmi açıklama yapmıyor.
En önemli soru, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Türkiye'den yapılan topçu saldırılarına daha ne kadar tolerans göstereceği. Bu kararı Esad tek başına veremez, Tahran ve Hizbullah da konuda söz sahibi.
Deutsche Welle: Sağduyu bekliyoruz
Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki taraftan da sağduyu beklentisi içerisinde olduklarını söyledi. Merkel, "Türkiye'nin yanındayız" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de durumun daha da kötüleşmesine karşı uyarıda bulundu. (AS)