Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü İsrail'i, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere operasyonda haberleşmeye de sansür uyguladığı gerekçesiyle sert şekilde kınadı.
RSF, dün yaptığı açıklamasında, yaklaşık 750 kişinin yolculuk ettiği gemilerde, dört yıldır İsrail ambargosu altında yaşayan Gazzelilere götürülmek üzere insani yardım malzemesi ve diğer tüketim eşyaları bulunuyordu.
RSF: Gazetecileri derhal serbest bırakılsın
"Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası çerçevesinde İstanbul'dan Kıbırs'a hareket eden, oradan da Gazze'ye geçmek isteyen gemilere müdahale edilmişti. Operasyonda en az 10 kişinin öldüğü, 30'u aşkın da yaralı olduğu bildiriliyor.
"Ağır bir insani kayıpla sonuçlanan baskını kınıyoruz. Gemideki yolcular arasında bulunan ve görevlerini yapmak isteyen habercilerin hayatı bu ölçüsüz eylemler tehlikeye atıldı. İsrail askerlerinden ellerindeki gazetecileri serbest bırakmaya ve habercilerin de Gazze'ye girişlerine izin vermesini talep ediyoruz. Uluslararası toplumun, Filistin topraklarında olup bitenlerle ilgili bilgilenme hakkı var."
RSF, gemide bulunan El Cezire muhabiri Abbas Nasser'in "Yüzlerce İsrail askeri gemiye saldırıyor. Gemi kaptanımız da ağır yaralı" sözlerine de yer verdiği haberini anımsattı ve bu bilgilerin aktarılmasından sonra haberleşmenin kesildiğine yer verildi.
Açıklamada, gemide Bulgaristan medyasında da muhabir Svetoslav Ivanov ve kameraman Valentin Vassilev'in bulunduğu, Aaj TV'den sunucu Talat Hussain'in de yer aldığı ifade edildi.
FIJ: Bağımsız bir komisyon soruştursun
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) da, iletişim kanalarına karartma uygulanması ve şiddet uygulanması nedeniyle operasyonun, bağımsız bir komisyonca soruşturulmasını talep etti.
FIJ başkanı Jim Boumelha, konuyu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde yapılacak toplantının gündemine getireceklerini de bildirdi.
G9: Gazeteci savaşan taraf olarak görülemez
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) sonra Türkiye'de 11 basın meslek örgütünü temsil eden G9 Platformu da, operasyonu ve gemilerden dünyaya haber akışının engellenmesini kınadı.
"Uluslararası kuralların gazeteciyi "savaşların savaşmayan tarafı" olarak tanımlamasına ve onlara dokunulmazlık tanımasına karşın, İsrail sivillerle dolu bir gemiye saldırırken gazetecileri de hedef aldı.
"Uluslararası gazetecilik örgütlerini, BM ve demokratik dünyanın hükümetlerini, gemilerdeki gazetecilerin özgür haber akışını sağlamaları için İsrail'e baskı yapmaya çağırıyoruz."
G-9 platformu
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), TGC Ankara Temsilciliği, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen). (EÖ/TK)