* Fotoğraf: Hikmet Adal - bianet
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Diyarbakır'da dün (16 Haziran) tutuklanan 16 gazeteciye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
22 kişinin 8 Haziran'da gözaltına alındığını hatırlatan CPJ, "Türkiyeli yetkililer, 15 gazeteci ve bir medya çalışanını hemen serbest bırakmalı" dedi.
CPJ'nin Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said de Türkiyeli yetkililere hitaben yaptığı açıklamada, "Diyarbakır'da görünürde hiçbir sebep yokken tutuklanan gazetecilerin hemen serbest bırakılması" çağrısında bulundu. Said, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Gazetecileri bir gizlilik bulutu içinde tutuklayıp yargılamaları başlayana kadar belirsiz bir süre tutukluluk hallerini devam ettirmek basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir saldırı teşkil ediyor.
"Türkiye, çok az kanıt veya gerekçe ile gazetecileri tutuklamaktan ve tutuklu yargılamayı cezalandırma [yöntemi] olarak kullanmaktan vazgeçmeli."
IFJ: Desteğimizi yineliyoruz
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) da Twitter'dan kısa bir mesaj paylaştı. "8 gün boyunca gözaltında tutulan 16 Kürt gazetecinin Perşembe gününden beri tutuklu olduğunu" hatırlatan IFJ, "IFJ, desteğini yineliyor ve derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyor" dedi:
#Turkey????????: 16 of the 21 Kurdish journalists detained for 8 days are now jailed since Thursday. The IFJ reiterates its support and calls for their immediate release #JournalismIsNotACrime #PressFreedom https://t.co/X66M4yPcZ7
— IFJ (@IFJGlobal) June 17, 2022
Ne olmuştu?
Diyarbakır'da 8 Haziran'da gözaltına alınan 20'si gazeteci 22 kişiden 16'sı 16 Haziran sabahı sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
Tutuklanan Kürt gazetecilerin isimleri ve çalıştığı kurumlar şu şekilde: Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler.
TIKLAYIN - Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler kimdir?
Gözaltına alınan gazetecilerden Gülşen Koçuk, Kadir Bayram, Mehmet Yalçın, Esmer Tunç ve Feyyaz Koçuk ile gazetecilerle birlikte alınan İhsan Ergünlü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık ve hakimlik sorgusunda gazetecilere yöneltilen suçlamaları bianet'e anlatan gazetecilerin avukatı Resul Temur, gazetecilerin her birinin gazeteciliklerinin sorgulandığını ifade etti:
"Biz avukatlar olarak sekiz gün süren bir hukuksuzluğa tanıklık ettik ve gördüğümüz şu ki, gazetecilik tehlike altında. 16 gazeteci üzerinden veya onların fiilleri üzerinden bir sorgu yok, sorgulanan gazetecilik.
"Mesela Aziz Oruç'a yaptığı programda 'Kürt sorunu', 'savaş' gibi ifadeler kullanmış ve 'Kürt sorunundan kastınız nedir?', 'Savaştan kastınız nedir, örgüt ile devlet arasındaki sorunu savaş olarak değerlendiriyor musunuz?', 'Neden savaş diyorsunuz' gibi sorular yöneltildi.
"Bu sadece Aziz Oruç için değil, bütün gazetecilerin, programlarında kullandıkları dil, programların konusu suçlama konusu yapıldı... Kameramanlara ise; 'Neden bu prodüksiyon şirketlerinde çalışıyorsunuz?', 'Bu prodüksiyon şirketlerinin ürettikleri içerikten haberiniz var mı?', 'Bu içerikleri ne şekilde değerlendiriyorsunuz?' diye soruldu."
TIKLAYIN - Gazetecilik sorgulandı: "Kürt sorunundan kastınız nedir?"
(SD)