Örgütlenme özgürlüğünün Türkiye'nin taraf olduğu birçok sözleşme ile garanti altına alınmış temel bir hak olduğunu ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın da garantisi altında bulunduğunu hatırlatan mektupta şöyle denildi:
" Hükümet, "Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'de yerel bir örgütlenme kurmasına izin vermeyerek uluslararası ve ulusal insan hakları standartlarına bağlılığını kanıtlamak yolunda önemli bir olanağı kaçırmıştır."
Mektupta neler deniyor?
Irene Khan'ın imzasını taşıyan açık mektupta şöyle deniliyor:
* Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Af Örgütü üye kuruluşu için yapılan başvurunun Dernekler Kanunu'nun 12. Maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmamış olmasından duyduğu derin üzüntüyü belirtir. Türkiye Uluslararası Af Örgütü kurucu üyeleri , 9 Mayıs 2001 tarihinde, tam desteğimizi alarak başvurularını sunmuştu.
* Dünya çapında bir milyondan fazla üye ve destekçisi bulunan Uluslararası Af Örgütü'nün amaçları İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde belirtilen insan haklarının tüm dünyada yerine getirilmesine katkıda bulunmaktır.
* Kuruluşun Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO ), Avrupa Konseyi, Afrika Birliği Örgütü ve Amerikan Devletleri Örgütü'yle resmi ilişkileri bulunmaktadır.
* 1977 yılında Uluslararası Af Örgütü, "dünyada özgürlük, adalet ve bu nedenle de barış için gereken zemini sağladığı için" Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.
Örgütlenme özgürlüğü temel bir haktır
* Uluslararası Af Örgütü Türkiye'de son dönemde yapılan ve insan haklarına saygının geliştirilmesi için yapılan anayasal değişiklikler gibi girişimleri memnuniyetle karşılamaktadır.
* Örgütlenme özgürlüğü Türkiye'nin taraf olduğu birçok sözleşme tarafından garanti altına alınmış temel bir haktır ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın da garantisi altındadır.
* Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'de yerel bir örgütlenme kurmasına izin vermeyerek hükümet, uluslararası ve ulusal insan hakları standartlarına bağlılığını kanıtlamak yolunda önemli bir olanağı kaçırmıştır.
Kurulmasına izin verilseydi...
* Türkiye'de kurulmuş bir dernek olarak Uluslararası Af Örgütü'nün varlığı; diğer ülkelerle ilgili yapmakta olduğumuz uluslararası kampanyalara Türkiye yurttaşlarının büyük katkıda bulunarak Uluslararası Af Örgütü'nün dünya çapında insan haklarının geliştirilmesi ve korunması yönündeki çabalarını güçlendirmesini sağlayacaktı.
* Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki üyeleri ayrıca insan hakları eğitimi ve bilinç yükseltme programlarıyla ve yasalarda iyileştirme için yapacakları çalışmalarla da Türkiye'de insan haklarının kavranması ve insan hakları anlayışının geliştirilmesine katkıda bulunabileceklerdi.
* Bu nedenle Türkiye'deki üyelerimizin başvurusunu yeniden değerlendirmenizi rica ediyoruz ve sizin için mümkün olan en kısa sürede bir yanıt alabilmeyi umuyoruz.