Uluslararası Af Örgütü, “Haklar için Yaz” isimli küresel mektup yazma kampanyasının on beşincisini Aralık ayında başlatıyor.
Bangladeş’te bıçaklanarak öldürülen LGBTİ+ aktivistin ailesi, Jamaika polisinin vurduğu kişinin kardeşi ve Türkiye’deki 11 insan hakları savunucusu, dayanışma mektupları gönderileceklerden bazıları.
Geçen yılki kampanyada, 4,6 milyon imza ve mektup gönderilmişti.
Dayanışma mesajları göndermenin yanı sıra iktidardaki kişilere insan hakları savunucularını korumaları çağrısı yapan mektuplar da yazılabiliyor.
Konuyla ilgili bilgi, adresler ve yetkililerin iletişim bilgilerine Haklar İçin Yaz internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Shetty: Dayanışmayı susturamazlar
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Haklar için Yaz kampanyası 15 yıldır insanlara en karanlık zamanlarında umut verdi.
“İnsan hakları savunucuları dünyanın her yerinde saldırı altında ve sadece internet üzerinde kendilerini ifade ettikleri veya çevreyi korudukları için suçlu muamelesi görüyorlar. Onlara yalnız olmadıklarını göstermek şimdi her zamankinden daha önemli.
“Haklar için Yaz kampanyası yetkililere gözümüzün üstlerinde olduğuna dair güçlü bir mesaj veriyor. İnsanları taciz edebilir, sansürleyebilir veya cezaevine koyabilirler, ancak bu insanlarla dayanışma içinde olan tüm dünyadan milyonlarca kişiyi susturamazlar.”
Dayanışma mektupları
Bu yıl mektup gönderilecek kişi ve gruplar şöyle:
Türkiye
Bu yıl mektup alanlar arasında, ilk kez, insan hakları çalışmaları nedeniyle Türkiye’de yargılanan iki Uluslararası Af Örgütü mensubu da var. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, 9 Haziran 2017’de tutuklandı ve hala cezaevinde. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser ve kurumun Türkiye şubesinin kurucularından Özlem Dalkıran, 5 Temmuz’da katıldıkları bir insan hakları çalıştayı sırasında gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusu arasında. 10 hak savunucusu serbest ama dava sürüyor.
Zulhaz Mannan
Zulhaz, eşcinsel ilişkilerin yasadışı olduğu Bangladeş’te ülkenin tek LGBTİ+ dergisini kurdu. Evinde bir erkek grubunun saldırına uğradı, bıçaklanarak öldürüldü. Güvenlik kamerası görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleri de dahil olmak üzere birçok kanıt bulunmasına rağmen failler bir yıldır cezalandırılmadı.
Mahadine
Kamuoyunda Mahadine olarak bilinen Tadjadine Mahamat Babouri, Çadlı bir internet aktivisti. Eylül 2016’da Facebook’ta Çad hükümetini eleştiren videolar paylaştı. O günler içinde sokakta saldırıya uğradı, dövüldü ve haftalarca zincire bağlı tutuldu. Cezaevinde tüberküloz olan Mahadine şu an ağır hasta ve müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya.
Ni Yulan
Çin’de avukat Ni Yulan, ranta dayalı inşaat projeleri nedeniyle evlerini terk etmeye zorlanan çok sayıda insana destek verdi. Ni Yulan, yetkililer tarafından izlendi, tutuklandı ve defalarca evinden zorla çıkarıldı. Gözaltında tutulduğu bir kez gördüğü işkenceden dolayı şimdi tekerlekli sandalye kullanıyor.
Hanan Badr el-Din
Mısır’da Hanan Badr el Din’in eşi Temmuz 2013’te kaybedildi. Hanan onu son kez televizyonda gördü. Eşi, katıldığı bir eylemden sonra yaralı ve hastanedeydi. Hanan, eşiyle ilgili bilgi talep ettiği son seferde asılsız iddialarla tutuklandı.
Sakris Kupila
Finlandiya’da 21 yaşında bir tıp öğrencisi olan Sakris Kupila, kendisini hiçbir zaman kadın olarak tanımlamadı. Cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığa maruz kalıyor. Finlandiya’da cinsel kimliğini yasal olarak değiştirmek isteyen birinin “ruhsal bozukluk” nedeniyle tedavi görmesi ve kısırlaştırılması öngörülüyor. Sakris bu aşağılayıcı muameleye itiraz ediyor, yasada değişiklik yapılmasını talep ediyor.
MILPAH
Honduras’ta yerli Lenka topluluğunun toprakları, hidroelektrik santrali ve madencilik tehdidi altında. La Paz Bağımsız Lenka Yerli Hareketi (MILPAH) buna karşı mücadele ediyor. Doğayı koruma mücadelesi veren MILPAH, karalama kampanyalarına, ölüm tehditlerine ve fiziksel saldırılara maruz kalıyor. Saldırıların failleri cezasız kalıyor.
Ferid ve İsa
Ferid el-Atraş ve İsa Amro, İsrail’in Filistin topraklarında 50 yıldır sürdürdüğü işgalden kaynaklanan bir savaş suçu olan İsrail yerleşimlerine son verilmesini talep eden Filistinli iki aktivist. Kendilerini şiddetsizliğe adamış olan aktivistler, askerler ve yerleşimcilerin sonu gelmeyen tehditleri ve saldırılarına maruz kalıyor. Şubat 2016’da İsa ve Ferid, yerleşimlere ve İsrail işgaline karşı barışçıl bir yürüyüş gerçekleştirdi, bu sebeple yargılanıyorlar.
Shackelia Jackson
Jamaika’da Shackelia Jackson’ın kardeşi Nakiea polis tarafından vuruldu. Shackelia, cinayete ilişkin adalet sağlaması için mücadele başlattı. Mücadelesini sürdürürken sevdikleri benzer şekilde öldürülen onlarca aileyi bir araya getirdi. Bu nedenle polis baskınlarına maruz kalıyorlar.
Clovis Razafimalala
Clovis, Madagaskar’ın giderek yok olan yağmur ormanını korumak için mücadele veriyor. Clovis ormandaki nadir, yakut renkli gül ağaçlarını kurtarma çabaları nedeniyle yargılanıyor. (AS)