Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü, açlık grevlerinin 75. gününde gözaltına alınan ve tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın hızla ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden uluslararası bir acil eylem imza kampanyası başlattı.
Tutuklandıktan sonra Ankara’daki Sincan cezaevine sevk edilen Gülmen ve Özakça’nın barışçıl protesto haklarını kullandığını vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri ifade özgürlüğü haklarına saygı göstermeye çağırdı.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca Gülmen ve Özakça’nın kendi rızalarının dışında zorla beslenmelerinden, işkence ile kötü muameleye maruz kalmalarından endişe duyduğunu belirterek, rızaları olması durumunda bağımsız doktorlar tarafından sağlanacak ve tıbbi etik ilkelerin yerine getirildiği sağlık hizmetlerine de erişebilmelerini talep etti.
Uluslararası Af Örgütü’nün kamu çalışanlarının kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilmelerine dair raporu bu hafta başında yayınlanmıştı. İhraçların keyfi ve herhangi bir inandırıcı bireysel kanıt sunulmadan yapıldığı belirtilen raporda, bu durumdan etkilenen kamu çalışanlarına etkili bir itiraz yolu sunulması için çağrıda bulunulmuştu.
Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde. 9 Mart 2017'den beri açlık grevindeler. 23 Mayıs 2017'de tutuklandılar.
* Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Nuriye Gülmen1982’de Kütahya doğdu. Üç kardeşler. Üniversiteye dek Kütahya’da okudu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 2006-2009 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı. 2012’de Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'ne yerleşti, aynı yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde görevlendirildi. 2012 Mayıs ayında siyasi suçtan yargılandığı bir davadan 109 gün Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu kaldı. Daha sonra bu davadan beraat etti. “Nazım Hikmet’in Ferhad ile Şirin ve Yusuf ile Menofis Oyunlarında Toplumcu Gerçekçilik Bağlamında Yenidenyazma” başlıklı yüksek lisans tezini 2 Şubat 2015’te tamamladı. Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişi kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı. Eylül 2016’da göreve döndükten bir gün sonra hakkında "FETÖ-PDY (Fetullahçı Terör Örgütü- Paralel Devlet Yapılanması)" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı. 9 Kasım 2016’da “İşimi istiyorum” pankartı ile Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları anıtı önünde eyleme başladı. 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. Çevirisini yaptığı Franz Kafka’nın “Milena’ya Mektuplar” ve Herman Hesse ve Thomas Mann’in “Mektuplar” kitapları Timaş Yayınları’ndan çıktı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyesi. Semih Özakça1989 Eskişehir doğumlu. İki kardeşler. Yazları köylerindeki tarlada çalıştı. Sinıp Üniversitesi Sınıf Öğremenliği Bölümü’nü kazandı. Aynı bölümde okuyan Esra Özakça ile evlendiler. Mezuniyetten sonra KPSS sınavlarına girdiler. 4+4+4 sisteme geçilmesiyle sınıf öğretmenliği atamaları düşmüştü, yüksek puanlara rağmen ilk sene atamaları yapılmadı. İkinci sene, Semih Özakça askerde iken ilk ataması yapıldı. Erzurum Horasan’ın bir köyünde çalıştı. Ulaşım olmayan köy okulunun müdürü, hademesi ve öğretmeni oldu. Erzurum’daki bir yılın ardından eş durumu ile Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu'nda görevlendirildi. Eşi Esra Özakça, “Öğrencileriyle çok vakit geçirirdi, hava güzelken eve geç gelir, öğrencileriyle piknik yaparlardır” diye anlatıyor. Mardin’de ikinci sınıf öğrencilerini okuturken 9 Eylül 2016’da ikisi de bir genelge ile açığa alındı. 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevden ihraç edildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyesi. 23 Kasım 2016'da Yüksel Caddesi'nde eyleme başladı. |
(BK)