Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Uluslararası Af Örgütü, örgütün Onursal Başkanı Taner Kılıç, şubenin eski Direktörü İdil Eser ve diğer dokuz insan hakları savunucusunun yargılandığı dava öncesinde yarın İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak.
Af Örgütü’nden konuya dair yapılan açıklamada, gözaltına alınmalarının üzerinden iki yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen halen mantıksız suçlamalarla karşı karşıya olan hak savunucularının beraat etmesi gerektiğini söylendi.
UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"İnsan hakları savunucuları derhal serbest bırakılsın"
“Hak savunucuları aylarca cezaevinde tutuldu ve yıllardır duruşmalara çıkarılıyor; buna rağmen savcılık halen Taner ile diğer 10 insan hakları savunucusuna yönelik mantıksız suçlamaları kanıtlayabilecek hiçbir kanıt sunamadı.
“Buna karşılık, hak savunucularına yönelik asılsız suçlamalar dokuz duruşma boyunca kapsamlı bir şekilde çürütüldü. Yine de halen mahkumiyet tehlikesi altındalar.”
“Meslektaşlarımız ve arkadaşlarımızın iki yıldan uzun süredir yaşadığı bu korkunç adaletsizlik, Türkiye’de cezaevinde tutulan veya sürekli yargılanma endişesi duyan yüzlerce insan hakları savunucusunun ortak noktasıdır.”
“Taner ile diğer 10 insan hakları savunucusu beraat etmeli. Yalnızca insan haklarını savunduğu için cezaevinde tutulan herkes derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”
27 Kasım’da, saat 10:00’da başlayacak olan duruşma İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Dava sosyal medyadan da takip edilebilecek
UAÖ’nün kıdemli temsilcilerinden oluşan ve duruşmayı izlemek üzere dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen uluslararası heyette UAÖ Birleşik Krallık Şubesi Kampanyalar Direktörü Kerry Moscogiuri, UAÖ Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenaes, UAÖ İsveç Şubesi Direktörü Anna Lindenfors ve UAÖ Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein yer alıyor.
Davayı anlık takip etmek için Uluslararası Af Örgütü Türkiye Twitter hesabını @aforgutu (Türkçe) ya da @MilenaBuyum, @KateAllenAI (İngilizce) takip edebilirsiniz.
Bu davada yargılanan insan hakları savunucuları arasında avukat olanlar (Taner Kılıç, Nalan Erkem ve Şeyhmus Özbekli), terörle bağlantılı bir suçtan mahkum edildikleri takdirde avukatlık ruhsatlarını da kaybedebilir.
Af örgütü, davaya dikkat çekmek için yarın saat 9.00’da İstanbul Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basına açıklama yapacak.
Ne olmuştu? İstanbul Büyükada'da "insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği" konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz'da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. 18 Temmuz'da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklandı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Yurttaşlık Derneği) ise savcının itirazı üzerine 23 Temmuz'da tutuklandı. 25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan iddianameye Haziran 2017'den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da "şüpheli" olarak eklendi. Cumhuriyet savcısı Can Tuncay'ın hazırladığı iddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler "FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C" olarak sıralandı. TIKLAYIN - Büyükada İddianamesinde Hangi "Deliller" Yer Aldı? Hak savunucuları, 25 Ekim 2017'de ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, İdil Eser, Nalan Erkem, Peter Steudtner, Özlem Dalkıran, Ali Garawi ve Veli Acu'nun tahliyesine karar verdi. Ayrıca Özlem Dalkıran ve Veli Acu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanıklar Şeyhmus Özbekli ve Nejat Taştan hakkında 25 Temmuz 2017'de verilen adli kontrol kararı ise kaldırıldı. Mahkeme dosyaya sonradan "şüpheli" olarak eklenen Taner Kılıç hakkında "terörizmin finansmanı ve casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunduğu, İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın Büyükada davasıyla birleştirilmesine de karar verdi. TIKLAYIN - Sekiz Hak Savunucusu Hakkında Tahliye Kararı 22 Kasım 2017'de görülen ikinci duruşmada, mahkeme heyeti Taner Kılıç'ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Mahkeme tüm sanıklar hakkında adli kontrolün kaldırılmasına, gizli tanığın dinlenmesine, sanıkların vareste talebinin tanımlar dinlendikten sonra karar verilmesine karar verdi. 31 Ocak'ta görülen üüncü duruşmada, Kılıç hakkında tahliye kararı verilirken, 10 sanığın da duruşmalardan vareste tutulma talepleri kabul edildi. |
(EMK)