Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) liderliğinde toplanan yedi farklı uluslararası gazetecilik örgütünün oluşturduğu ortak heyet, acil basın özgürlüğü misyonu için 19-21 Ekim’de Türkiye’de ziyaretler yapacak.
Gözlemciler 19-21 Ekim tarihleri arasında Türkiye'de medyada çalışan meslektaşlarıyla dayanışmak ve bağımsız medyaya giderek artan baskının seçime olası etkisine hem Türkiye hem de dünyada dikkat çekmek için İstanbul ve Ankara'da gazetecilerle, siyasi temsilcilerle ve yabancı diplomatlarla buluşacak.
Misyon, aralarında IPI, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu/Avrupa Gazeteciler Federasyonu (IFJ/EFJ), Article 19, Index on Censorship (Sansür Endeksi) ve Ethical Journalism Network (Etik Gazetecilik Ağı) dahil, önde gelen yedi uluslararası basın ve ifade özgürlüğü grubundan oluşuyor.
IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, "Gelecek seçim, Türkiye'nin önümüzdeki on yıldaki yönünü belirleyecek ve Türkiye, komşuları, Batı ve dünya için geniş kapsamlı sonuçları olacak. IPI ve işbirliği ortakları Türkiye'de baskı altındaki meslektaşlarıyla dayanışma göstermek ve seçmenlerin gelecekleri hakkında bilgiyle desteklenmiş bir tercihte bulunmalarını sağlamak için medyanın özgürce haber vermesini talep etmek üzere acil basın özgürlüğü misyonunu vücuda getirdi" açıklamasını yaptı.
Basın özgürlüğü misyonu 21 Ekim saat 13.00’te Istanbul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenecek basın toplantısıyla sona erecek.
Gazeteci tutuklulukları, sınırdışı edilmeler
Buluşmanın duyuru metninde 1 Kasım genel seçimi öncesinde Türkiye'de ifade özgürlüğünün gerilediği bir dönem yaşandığına dikkat çekildi.
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın akabinde meclisteki siyasetçilerin bir hükümet kuramadığı 7 Haziran'daki seçimin tekrarlanması için çağrıda bulunduğu ağustos ayının son haftalarından bu yana Türkiye, gazetecileri ve medyayı hedef alan ve gittikçe artan sorunlu olaylara tanıklık etti. Bunların arasında gazetecilere ve medya merkezlerine fiziksel saldırılar, medya kuruluşlarına baskın ve yayınlara el koyma, gazetecilere yönelik tehdit söylemleri ve hakaret cezasıyla terörle mücadele yasalarının bağımsız gazeteciliğin cesaretini kırmak için kullanılması da var.
“Bu haftaki misyon bu gelişmelerin yanı sıra çok sayıda Türkiyeli gazetecinin devam eden tutukluluklarına ve özellikle de PKK ile çatışmayı ya da Türkiye'nin IŞİD'e karşı uluslararası mücadeleye katılımını haberleştirmeye çalışan yabancı gazetecilerin sınırdışı edilmelerine odaklanacak.
“Misyon, uydu sağlayıcıları ve televizyon platformlarının, savcıların hükümete muhalif yayıncıların sinyallerininin kesilmesi talebini kabul ettiği bir ortamda gerçekleşiyor.”
“Türkiye'de basın özgürlüğü durumunun kötüleşmesi yıllardır süren bir eğilimi oluşturuyor. Bu eğilim IPI'in 'Demokrasi Risk Altında' adlı Türkiye özel ülke raporunda belgelenmişti.”
IPI
Viyana merkezli IPI; basın özgürlüğünü koruma ve ilerletmeye, özgür haber akışını ön plana çıkarmaya ve gazetecilik pratiklerini iyileştirmeye adanmış editörler, medya yöneticileri ve önde gelen gazetecilerin küresel ağıdır. 1950'de Columbia Üniversitesi'nde 15 ülkeden önde gelen 34 editörün özgür basının daha iyi bir dünya yaratımına katkı sunacağı inancıyla kurulan IPI, bugün 120'den fazla ülkede üyeye sahip ve Avrupa Konseyi'nde danışmanlık statüsünde. (BK)
* Bu haftaki ortak uluslararası acil basın özgürlüğü misyonu hakkında daha fazla bilgi ya da söyleşi talep etmek için, lütfen IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis'le [email protected] üzerinden temasa geçin.
* 21 Ekim'de saat 13.00'teki basın toplantısı için lütfen TGC'yle +90 (0 212) 513 83 00 ya da [email protected] üzerinden iletişime geçin.