Niğde'nin Ulukışla ilçesi köylerinde yaşayanlar, bölgede siyanürle altın işletmeciliği yapmak için girişimlerde bulunan Gümüştaş şirketine karşı dayanışma çağrısı yaptı.
Aydın Doğan ve Necati Kurmel'e ait Gümüştaş şirketinin, girişimlerini Eylül ayından bu yana yoğunlaştırdığını hatırlatan köylüler, duyarlı kişi ve kurumlardan destek istediler:
"Gümüştaş şirketine karşı köy meclisleri ve direniş komiteleri oluşturduk. Maden havzasındaki her köyde bir köy meclisimiz var. Sizlerin desteğiyle dayanışma komiteleri oluşturulmasını, sesimizin Türkiye'de ve dünyada duyulmasını istiyoruz."
"Mektup yazın, dilekçe gönderin"
Direniş Komiteleri, şirket yetkililerinin köylerin toprak, mera ve ormanlarını da kapsayan 400 dönüm toprağı almak için girişimlerde bulunduğunu belirterek, "Köylerimizi karakola çevirdiler. Bizimse tek isteğimiz, barış ve huzur içinde yaşamak, ekmeğimizi sağlıklı koşullarda yemek. Emeğimiz ve doğamız kirlensin istemiyoruz" dediler.
Komite üyeleri, Doğan ve Kurmel'e ait şirketlerin ürünlerinin protesto edilmesini; çağrı metninin yaygınlaştırılmasını; satışın durdurulması için ulusal ve uluslar arası kurumlara mektup yazılmasını; Çevre ve Orman Bakanlığına, Başbakanlığa, Niğde Valiliğine, Ulukışla Kaymakamlığına dilekçeler gönderilmesini istediler.
Ulukışla'da neler oldu?
- Komitenin açıklamasına göre, Gümüştaş, işletmeyi önce Bolkar dağlarının zirvesindeki Maden köyüne kuracağını açıkladı. İşletmenin zehirli atıklarının bölgenin yer altı sularına karışacağı yönündeki bilimsel raporlar sonucunda, bundan vazgeçti.
- Şirket, işletmeyi Bolkar Dağları eteklerindeki Porsuk ve Hasangazi köylerine taşımaya karar verdi. Porsuk Göleti civarındaki 27 dönüm araziyi İl Özel İdaresi'nden satın almak için girişimlerde bulundu. Bu arazi, daha önce köylerin tarımsal sulama ihtiyacını sağlamaya yönelik göletin bitirilmesi için kamulaştırılmıştı.
- Eylül'de Niğde İl Encümeni'nin açtığı ihalede bu araziler şirkete satıldı. Direniş komiteleri, buna karşı eylemler düzenledi.
- Niğde'de satışın durdurulması için protesto mitingi gerçekleştirildi. Adana- Ankara karayolunun içinden geçtiği Hasangazi köyünün meydanında basın açıklaması yapıldı. Ancak daha sonra açıklamaya katılanlar hakkında karayolunu trafiğe kapatmaktan dava açıldı.
- Şirketin, maden araması yaptığı alandaki sularda yaptırdığı analizlerde yüzde 15 arsenik çıktı. Şirket şimdi, bölgede 400 dönüm daha toprak almak için hazırlık yapıyor. Almak istedikleri topraklar, köylerin mera ve ormanlarını da kapsıyor. 29 Ocak'ta jandarma eşliğinde ölçüm yapmaya gelen şirket yetkililerine köylüler karşı çıktı. O gün ölçüm yapamayan yetkililer, 1 Şubat'ta saat 05.00 sıralarında kalabalık bir jandarma ordusuyla yeniden geldiler.
- Köylüler oluşturdukları direniş komiteleriyle Göktaş şirketine karşı durmayı sürdürüyor ve herkesi kendilerine destek olmaya çağırıyor.(BB)