Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve partililerle yaptığı görüşmede yaptığı açıklamalarda Uludere'de hayatını kaybedenler arasında teröristlerin olduğunu iddia etti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kandil'i vurabilmesinin üç şarta bağlı olduğunu söyledi: "Devlet kararı olması, ABD'nin ikna edilmesi ve muhtemel ağır kayıplara karşı kamuoyunun hazırlıklı olması."
Necdet Özel, "Terörle mücadele eden askerler için hukuki düzenleme" isterken Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına karşı olduğunu belirtti.
Özel, BBP eski genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili olarak da, kendisinden önce hiçbir iç soruşturma yürütülmediğine dikkat çekti.
BBP kanadından Radikal gazetesinden Ömer Şahin'e verilen bilgilere göre, Necdet Özel şunları söyledi:
Kandile girmenin üç şartı: Görüşmede BBP lideri Destici, "Kandil'e niye girmiyoruz?" diye sordu. Orgeneral Özel, Silahlı Kuvvetlerin Kandil'i etkisiz hale getirecek güce sahip olduğunu ancak, oraya gidişin belli şartları olduğunu anlattı. Kandil'e saldırının bir devlet kararı gerektirdiğini, ABD'nin buna rıza göstermesinin de şart olduğunu hatırlatan Özel "Ağır kayıplar da olabilir. Kamuoyu da buna hazırlıklı olmalı" dedi.
Uludere'de teröristler de vardı: Uludere'de F16'larla bombalanarak öldürülen 34 kişi hakkında da konuşan Özel, kafilenin içinde silahlı teröristler olduğunu, askerin olay yerine ulaştığı sırada silahların yok edildiğini ileri sürdü ve yakında tüm gerçeklerin ortaya çıkacağını iddia etti.
Asker hukuki zırh istiyor: Genelkurmay Başkanı Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında başlatılan soruşturma sonrasında MİT mensupları hakkında soruşturma açılmasını Başbakan'ın iznine bağlayan yasal düzenlemeyi hatırlatarak, "Terörle mücadele eden askerin elini güçlendirecek hukuki düzenlemeler de gerekiyor" dedi.
Genelkurmay MSB'ye bağlanmasın: Necdet Özel, Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanmasına soğuk baktığını söyledi. Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanması durumunda ordunun içine siyasetin gireceğini ve kamplaşmalar olacağını öne süren Özel, 27 Mayıs ihtilalini örnek verdi ve ekledi: "Genelkurmay, 1949-1960 arası Milli Savunma Bakanlığı'na bağlıydı. 27 Mayıs'a kadar olan dönem iyi incelenmeli."
Yazıcıoğlu'nun ölümü soruşturulmamıştı: Genelkurmay Başkanı Özel, Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü kazaya ilişkin olarak kendilerinden
39 belge istendiğini ve tüm belgeleri verdiklerini, mahkemelerin bütün taleplerine olumlu baktıklarını ifade etti ve kendi döneminden önce Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasına ilişkin hiçbir iç soruşturma yapılmadığını ifade etti. (EKN)