Şırnak Valiliği, 2015’te Uludere'de TSK personeli tarafından öldürülen katırlarla ilgili yürütülen soruşturmada kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi.
Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), kamu görevlileri hakkında verilen karara bugün itiraz etti.
HAGİD, Uludere'de katırların öldürülmesi olaylarına karışan askerî ve idarî personelin cezalandırılması için 2015 yılında suç duyurusunda bulunmuştu.
Geçtiğimiz ay, Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı emniyete soruşturmaya ilişkin talimat yollamıştı. Başsavcılığın yazısı üzerine, Şırnak Valiliği şikayet edilen kamu görevlilerinden Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Uludere İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile Şırnak İl Orman ve Su İşleri Müdürü hakkında "soruşturma izni verilmemesine" kararı verdi.
HAGİD kararının kaldırılması için bugün Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu.
Cezalandırılmaları talep edilen ve haklarında "soruşturma izni verilmemesi" kararı verilen kamu görevlilerinin "görevi kötüye kullanmak" ve "kamu görevinin terki veya yapılmaması" suçlarından yargılanmaları talep ediliyor.
Ne olmuştu?
28 Aralık 2011’de Şırnak Uludere'de Roboski köyünde 34 insanla birlikte, 59 katır da katledilmişti. 23 Mart 2015’te de askerler katırlara ateş etmiş, sekiz katır ölmüş ve 20 katır yaralanmıştı. Hayvan hakları örgütleri, katır katliamlarının durmaması üzerine suç duyurusunda bulunmuştu. Bazı hayvan hakları aktivistleri ise katliama tepki olarak vicdanî retlerini açıklamıştı.
Katırların öldürülmesiyle ilgili yapılan suç duyurusunda birçok katırı görev ve yetkisinde olmadığı hâlde, kanun ve nizama aykırı olduğunu bilerek öldüren ve yaralayan askerî personelin, gerek suçu doğrudan işleyen gerekse emir ve talimat vererek suçun işlenmesini sağlayan kişilerin tamamının tespit edilmesi istenmişti.
Suç duyurusunda; görevi kötüye kullanma, kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi, kişilerin malları üzerinden usulsüz tasarrufta bulunulması, kamu görevine ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması suçlarından; Şırnak Valiliği, Şırnak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Uludere İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şırnak İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün idarî personeli ve Şırnak Belediyesi'nin yetkilileri hakkında da görevi kötüye kullanma, kamu görevinin terki veya yapılmaması suçlarından ayrı ayrı yargılanarak cezalandırılması talep edilmişti.
Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı ise suç duyurusundan aylar sonra "görevsizlik" kararı vermiş, dosyayı askerî savcılığa göndermişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin isimleri bu kararda "müşteki" olarak anılmamış, Encü ailesinden şikâyetçi olan ve sadece katırların "sahibi" olduğu belirtilen kişilerin adlarına kararda yer verilmişti. (ÇT)