Uludağ Üniversitesi işçileri, kısıtlanan yıllık ücretli izin hakları için eylem yaptı. Rektörlük binasına yürüyen yaklaşık 200 işçi, yıllık ücretli izinlerinin tam olarak verilmesini ve işçilerin Üniversite Rektörlüğü'nün işçisi olduğunu tescil eden mahkeme kararının uygulanmasını talep etti.
Öğle tatilinde Anfi Tiyatro önünde toplanan işçiler, "DİSK Sosyal-İş Sendikası Uludağ Üniversitesi Çalışanları" yazılı bir pankart açarak Rektörlüğe doğru alkış ve ıslıklarla yürüyüşe geçtiler. Eyleme DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Dev Sağlık-İş, KESK'e bağlı SES ve Halkevleri üyeleri de destek verdi.
"Yıllık ücretli izin hakkımızı istiyoruz", "Yıllık izin hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz", "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Taşeron modern kölelik düzenidir" ve "Mahkeme kararı uygulansın" yazılı dövizler taşıyan işçiler, "Biz Rektörlüğün işçisiyiz", "İzin hakkımız engellenemez", "İşçilerin birliği taşeronu yenecek", "Taşeron gidecek zulüm bitecek" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarını attılar.
Rektörlük önünde Sosyal-İş Sendikası Örgütlenme Dairesi Başkanı Hüseyin Kâşif bir açıklama yaptı. Kâşif, Sosyal-İş üyesi bir grup işçinin yaptığı başvuru üzerine Uludağ Üniversitesi ile taşeron şirket arasındaki taşeronluk ilişkisinin hukuka aykırı olduğunun müfettiş raporu ile tespit edildiğini söyledi. Bursa 3. İş Mahkemesi'nin kararı ile taşeron uygulamasının hukuka aykırılığının kesinleştiğini belirten Kâşif, "İş Yasası'nın 2. Maddesi uyarınca taşeronda çalışan tüm işçiler, hem de işe ilk girdikleri tarihten itibaren Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'nün işçisi haline gelmiştir" dedi.
Kâşif, Anayasa uyarınca mahkeme kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu anımsatarak, "Ancak Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü mahkeme kararından bu yana 3,5 ay geçmesine rağmen mahkeme kararı uygulamak için bir adım atmamıştır" dedi. Üniversitenin işçilerin sigorta primleri ve ücretlerini yatırmak zorunda olduğunu ancak bunu yapmadığını belirten Kâşif, "Yaklaşık 680 işçi kâğıt üzerinde hâlâ taşeron şirketin işçisiymiş gibi gözükmektedir" diye konuştu.
Mahkeme kararının uygulanmaması sorunun yıllık ücretli izinlerde bir kez daha görüldüğünü belirten Kâşif, Rektörlüğün taşeron şirket ile bir toplantı yaparak, tüm işçilere kıdemleri kaç yıl olursa olsun 14 gün izin verme kararı aldığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oysa İş Yasası'nın 53. maddesine göre kıdemi 1 yıl ila 5 yıl arasında olan işçilerin izni 14 gün, kıdemi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olan işçilerin izni 20 gün, kıdemi 15 yıldan fazla olan işçilerin izni 26 gündür. Uludağ Üniversitesi'ndeki işçilerin çoğunun ise kıdemi 5 yıldan fazladır. Hak ettikleri yıllık izin 14 gün değil, 20 veya 26 gündür. Sanki sadaka verir gibi bir karar alınmıştır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir". (ŞA)