Foster ailesinin, sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'ın ölümünden sonra köşesinde "Su testisi su yolunda kırılır" yazan Sabah gazetesi köşe yazarı Hıncal Uluç ile Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş. aleyhinde açtığı 100 bin TL'lik manevi tazminat davasının ikinci duruşması görüldü.
İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya Defne Joy Foster'ın eşi İlker Yasin Solmaz ve annesi Hatice Foster katıldı
Hıncal Uluç, kendisinin katılmadığı 27 Nisan'da görülen ilk duruşmada eleştiriden ibaret olan yazısında "hakaret" kastı olmadığını vurgulayarak, bunun basın özgürlüğü ve eleştiri kapsamında değerlendirilmesini istemişti.
Bugün görülen davada, Foster ailesinin Uluç'un savunmasına karşılık yazdığı cevap dilekçesinde, Uluç'un dava konusu yazısının, haber verme amacı taşımadığı, yazarın kendi görüşlerine yer veren, davalının özel hayatına ilişkin kesinliği olmayan yargılayıcı ifadeler içerdiği belirtildi.
Dava 13 Eylül'e ertelendi.
"Defne Devrimi" destekçileri nöbette
Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen "Defne Devrimi" ilk duruşmada olduğu gibi davanın takipçisi olarak yine "Başka bir medya hakkımız" pankartı ile adliye önündeydi.
Facebook'a hareketle ilgili "Medyadaki tüm ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik ve ırkçı yaklaşımlar ortadan kalksın; değişime ayak uydurmak istemeyenler çekilsin" deniyor.
Avukat Hürrem Sönmez, sadece kadınlara değil, tüm kesimlere karşı ayrımcılığın bu kadar fazla olduğu bir ülkede böyle bir hareketin doğmasını umut verici buluyor.
"Kamuoyu oluşturması ve medyada yer alan kişilerin de yazdıklarına dikkat etmesi anlamında önemli bir adım."
"Her gün twitter'da medya eleştiriliyor"
Vivet Kanetti, Defne Devrimi ile Türkiye'de nadir bir şekilde konsensüse varılmış bir hareket gerçekleştiğini vurgulayarak "Hayko Cepkin'den, Şerfi Mardin ve Yonca Evcimik'e kadar 8500 imza topladık" dedi.
"Hep nöbette kalmamız sayesinde bu noktaya geldik. Üniversitede öğrenciler Uluç'u konuşturmadı. Çok farklı sesten insanın bu konuya eğilmesi önemli. Basının dilini her sabah twitterda eleştirenler var. Bugüne kadar basın konseyinin yapamadığını sıradan vatandaşlar yapıyor."
"Defne devrimi bir yurtttaş hareketidir"
Muzaffer Malkoç, "Medyada kullanılan dil sadece kadınları değil, erkekleri de etkiliyor. Bu bir insan hakları sorunudur" dedi.
Akademisyen Aslı Tunç, "Defne devrimi çok spontan gelişmiş bir yurttaş hareketi. Alttan gelen bir hareket olması çok önemli. Farklı kesimlerin, medyanın dilinden bu kadar rahatsız olup bir araya gelmesini çok önemsiyor ve destekliyorum" dedi. (NV/ŞA)
Fotoğraf: Roland Harper