Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık sahili yakınında "illegal hareket halinde bir grubu" taşıyan tekne battı, 44 kişi öldü, 6 kişi yaralı kurtuldu. Ölenler kimsesizler mezarlığına gömülecek.
Cnntürk'ün haberine göre Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin bulunduğu tekne, Cumartesi (8 Aralık) günü fırtına yüzünden battı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, teknede 85 kişinin bulunduğunu açıkladı.
İzmir Demokrat Radyo'nun haberine göre Seferihisar Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi teknenin sabaha karşı Sığacık'tan açıldığı sanılan teknenin kısa bir süre sonra battığını bildirdi.
Kılıç: Ülkelerinden neden kaçtıklarını sorgulamalıyız
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi Başkan Yardımcısı ve Mülteci Hukuku uzmanı Taner Kılıç olayın çok üzücü olduğunu belirttikten sonra "Ölen insanlar için net bir tabir kullanmak zor. Göçmen diyemeyiz, içlerinde sığınmacılar da var, tamamına mülteci ya da sığınmacı da diyemeyiz, içlerinde ekonomik nedenlerle gelenler de var. İllegal hareket halinde olan nüfus diyebiliriz, ancak neden kaçtıklarını sorgulamadan, seyahatlarinin asıl nedenini irdelemeden tam birşey söyleyemeyiz" dedi.
Kılıç, yaralı kurtulanların kim olduklarını tam olarak tespit edebilmek için uluslarası standartlara uygun iltica prosedürüne ihtiyaç olduğunu, ancak bunun Türkiye'de böyle bir prosedür uygulanmadığını" söyledi.
Kılıç Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen İran vatandaşı mülteci Jabari davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 13. maddesine aykırı düştüğü kararını anımsattı.
"Türkiye'de, illegal hareket halindeyken yakalananları 'mülteci' olarak kabul etmiyor. Uluslararası toplum adına onların hukukunu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği belirliyor, İçişleri Bakanlığı da buna paralel bir prosedür işletiyor."
"Bunun da sonuç vermesi 7-8 yıl sürebiliyor. Bu sürede ne İçişleri Bakanlığı ne de BM bu insanlara bir ekonomik yardım veriyor. Sadece İçişleri Bakanlığı işaret ettiği uydu kentlere yerleşmelerini ve prosedürü takip etmelerini istiyor."
"İllegal hareket halinde yakalananlar iltica prosedürüne ulaşamıyor"
Kılıç, sağ kalan altı kişinin yakalandıkları ve yabancılar polisine kendileri başvurmadıkları için iltica prosedürüne ulaşmalarının neredeyse imkansız olduğunu" söyledi.
"Bu tür durumda yakalanmış kişilere 'ülkelerinden neden kaçtıkları' sorulmalı. Bizde ise sorgulamalar insan kaçakçılarına ulaşmak üzere yapılıyorlar. "Hangi kaçakçıya ne kadar para verdin?" gibi sorular soruluyor. (NZ)