* Fotoğraf: Pexels
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), 2022 yıllık raporunu bugün (19 Mayıs) kamuoyuyla paylaştı.
Rapora göre, dünya çapında ülkeleri içinde yerinden edilenlerin sayısı 2020 yılından 55 milyon iken 2021'de 59,1 milyona yükseldi.
Bu, şimdiye kadar kayıt altına alınmış en yüksek rakam. IDMC'nin raporu, söz konusu artışa Etiyopya, Afganistan, Suriye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki yeni şiddet dalgaları ve devam eden çatışmaların sebep olduğunu ortaya koydu.
Dünyada çatışma ve doğal afet nedeniyle ülkesi içinde yerinden edilen kişileri ele alan rapor, çatışma ve şiddet sebebiyle 2021 yılında 14,4 milyon iç göç kaydedildiğini ve bu nedenle yaşanan iç göçlerin 2020'ye kıyasla yüzde 50 arttığını gösterdi.
Geçen yıl en çok yerinden edilme vakası Afrika'nın sahra altı bölgesinde yaşandı: 2021'den en çok iç göç yaşayan Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi evini terk ett.
Rapora göre, Suriye, Libya ve Irak'ta çatışmaların hafiflemesi sebebiyle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki iç göçler 2021 yılında son 10 yıldaki en düşük noktaya geriledi fakat bu iki bölgedeki yerinden edilme oranı genel olarak "endişe verici derecede yüksek" olmayı sürdürdü.
Geçen yıl ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan ve Myanmar'da da şimdiye kadarki en yüksek yerinden edilme rakamları görüldü.
"Doğal afetler" ve iklim krizi
Rapora göre, doğal afet ve iklim olayları da iç göçü büyük oranda tetikledi, 2021'de bu sebeple toplam 23,7 milyon kişi iç göç etti.
Su ile ilişkili afetler bu bağlamda gerçekleşen toplam iç göçlerin yüzde 94'ünü oluştudu. Son beş sene içinde Çin'de toplam 6 milyon kişi bu sebeple ülke içinde yerinden edilirken söz konusu rakam Filipinler ve Hindistan için sırasıyla 5,7 milyon ve 4,9 milyondu.
Çocuklar ve Rusya-Ukrayna savaşı
IDMC'nin raporuna göre, geçtiğimiz sene ülkeleri içinde yerinden edilenlerden yaklaşık 25 milyonu 18 yaşın altındaydı.
Raporun ortaya koyduğu bulgulara ilişkin konuşan Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Genel Sekreteri Jan Egeland, özetle şöyle dedi:
"Bugünkü durum, bu rekor rakamın gösterdiğinden çok daha kötü çünkü söz konusu rakam Ukrayna'daki savaştan kaçan yaklaşık sekiz milyon kişiyi kapsamıyor. Bu artan insan ıstırabına son vermek üzere çatışmalar son vermek ve çözüm getirmek için dünya liderlerinin düşüncelerinin düşüncelerinde muazzam bir değişikliğe ihtiyacımız var." (SD)