Öz Gıda İş sendikasından DİSK'e bağlı Gıda İş'e geçtikleri gün işten çıkarılan sekiz Ülker işçisinin direnişi 140 gün sonunda dün görülen kıdam ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için işçilerin açkıtkalır davanın ilk duruşmasının ardından kazanımla sona erdi.
İşveren, işten çıkarmada gösterdiği İş Kanunu’nun 25. Maddesinin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı fıkrası yerine “Feshin geçerli sebebe dayandırılması” başlıklı 18. Maddeyi gösterdi.
Kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödemeyi, dört ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti.
İşçilerin işe iade talebi kabul edilmedi.
İşçiler 140 gündür mücadele ettikleri fabrika önündeki direniş çadırını dün kaldırdı.
İbrahim Kızılyer: Kazanç sağladık
DİSK Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, bianet'e son bir aydır işe geri dönmek için işverenle görüşmelerinin sürdüğünü ancak bunun kabul edilmediğini anlattı; "İşe iadenin kabul edilmeyeceğini anlayınca, ikinci aşamaya geçti. Tazminatlar için görüştük."
Yedi işçinin işe iade talebiyle açtığı davalardan feragat etti. Daha önce işveren açtığı dava sürdüğü için davadan feragat etmeyen bir işçinin ilk duruşması dün görüldü.
Mahkeme sonrasında işçiler ile işveren arasında protokol imzalandı.
İşveren kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödemeyi, dört ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti.
Bu protokolün çalışmaya devam eden Gıda-İş üyesi dört işçi için de kısmen güvence sağlandığını belirten Kızılyer “Kazanç sağladığımızı düşünüyoruz” dedi.
Murat Topal: Rızkımızı arayıp bulacağız
140 gündür direniş çadırında olan işçilerden Murat Topa ise bianet'e yaptığı açıklamada işverene sözleşme feshi hakkı veren madde ile “elimiz kolumuz bağlandı” dedi.
“İşveren, mahkeme kararına razıyız dedi. Mahkeme sonunda protokolü imzaladık.”
Topal, bundan sonrasında ne yapacağı sorusunu “Bir kapıyı kapatır, bir kapıyı açar. Rızkımızı arayıp bulacağız. Herşey bitmedi. Hayat devam ediyor” diye yanıtladı. (BK)