Dünya Sağlık Örgütü (WHO) domuz gribiyle ilgili son açıklamasında laboratuarlarda saptanmış kesin rakamları verdi; hastalığın yedi ülkede görüldüğünü duyurdu.
Örgütün dün (28 Nisan) gece saatlerinde yaptığı açıklamaya göre, Meksika'da yedisi ölümle sonuçlanan 26 vaka var. Ölümlerin gerçekleşmediği diğer ülkeler ve vaka sayıları şöyle: ABD (64), Britanya (2), İspanya (2), İsrail (2), Kanada (6), Yeni Zelanda (3).
Sağlık Örgütü, insanlara ellerini su ve sabunla iyi bir şekilde yıkamalarını ve grip belirtileri gösterdiklerinde tıbbi yardım almalarını öneriyor.
Meksika ölüm sayısını düzeltti
Dün 150'den fazla kişinin domuz gribi nedeniyle öldüğünün açıklandığı Meksika, hastalıktan öldüğü kesin olan insan sayısının 7 olduğunu, 159 ölümün domuz gribinden kaynaklanmış olabileceğinin düşünüldüğünü duyurdu. Meksika hastanelerinde 1.300'den fazla kişi domuz gribi şüphesiyle tedavi görüyor.
Meksika arkeolojik kalıntıların bulunduğu ören yerlerine girişleri yasakladı. Başkent Mexico City'de lokantalar yalnızca paket servis yapabiliyor. Yetkililer bar, gece kulübü, sinema, tiyatro, spor salonu ve kongre salonları gibi insanların topluca bulunabileceği yerleri 6 Mayıs'a kadar kapatmış durumda.
BBC'nin haberine göre ABD'nin California eyaletinde acil durum ilan edildi; Başkan Barack Obama da hastalığa karşı önlemler için Kongre'den bir buçuk milyar dolar ek kaynak istedi.
Domuz gribi Almanya'da
Dutsche Welle'nin haberine göre, Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinin Regensburg şehrinde bir hastanın domuz gribine yakalandığı kesinleşti. Yetkililer, altı hastada daha domuz gribi şüphesinin bulunduğunu bildirdi.
Malezya "Meksika'dan uçuşlar yasaklanasın" dedi
Malezya WHO'nun Meksika'dan çıkışları yasaklamasını istedi. Ancak Sağlık Örgütü bu aşamada uluslararası yolculukların kısıtlanmasını önermiyor. Bloomberg'in haberine göre Avustralya 100'e yakın, Singapur da 20'ye yakın kişinin hastalığa yakalanmış olabileceğinden şüpheleniyor.
Japonya, Meksika yurttaşlarına vizesiz girişi kaldırdı. Hong Kong salgının yayılması halinde okulları kapatıp karantina kampları kurmaya hazırlanıyor.
Güney Kore, Çin, Endonezya ve Filipinler domuz eti ithalatını durdurdu.
Sağlık Örgütü her açıklamasında iyi pişirilmiş domuz etinin ve uygun koşullarda hazırlanmış domuz mamullerinin yenmesinde sakınca olmadığını vurguluyor.
Hastalık domuz eti yemekle değil, solunum ve temas yoluyla bulaşıyor.
Domuz gribi, domuzlarda görülen bulaşma oranı yüksek bir solunum hastalığı. Bazen domuzlar birden çok virüsle aynı anda bu hastalığa yakalanıyor. Bu durumda birden çok farklı kaynaktan gelen genleri içeren yeni bir grip virüsü ortaya çıkabiliyor. Bu da virüsün domuzlardan başka canlı türlerini etkilemesine yol açıyor.
Domuz gribine yakalandığı sanılan kişilerde mevsimlik grip hastalığına benzer belirtiler görülüyor. Bunlar yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve öksürük. Bazı hastalar burun akması, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler de gösteriyor. (TK)