* Fotoğraf: Mücahit Türetken – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başkanlık ettiği Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararıyla 10 Şubat’tan geçerli olmak üzere toplu ulaşıma zam yapıldı.
Yeni toplu taşıma tarifesinde 2,60 lira olan tam elektronik bilet 3,50 lira, 1,25 lira olan öğrenci bileti 1,75 lira oldu. 205 lira olan Tam Mavi Kart 275 lira, 40 lira olan Öğrenci Mavi Kartı ise 50 liradan satılıyor.
Şehir Hatları'na bağlı vapurlarla Adalar tam bilet fiyatı 5,20 liradan 10 liraya çıkarıldı.
Mecidiyeköy Mertobüs istasyonunda 8 Şubat’ta zammı protesto etmek isteyen öğrencilere polis saldırdı; Halkevleri ve Türkiye Komünist Hareketi üyeleri de 10 Şubat’ta Mecidiyeköy'de toplanarak zammı protesto etti.
“Metrobüse binmek zenginlik göstergesi mi?”
Zamlar sosyal medyada da protesto edildi.
Bu tweet’lerden bazıları şöyle:
“İBB'nin ulaşım zammı, mevcut koşullar içinde mecbur olabilir, ama yoksul halkın kent içindeki hareketliliğini artırmak, kent yoksulluğunu azaltmak vaadiyle yönetime gelenler, zamdan önce ulaşımda adaleti sağlayacak tedbirler almalıydı.”
“Arkadaşlar ilk kez İstanbul’a geldim, Metrobüs denen bir araca bindim ve 5 tl düştü Akbil’den. Metrobüse binmek zenginlik göstergesi mi bu şehirde?”
“Toplu taşımaya harcadığım para bana yüksek geliyorsa, ulaşım maliyetini kendi karşılayan bir asgari ücretlinin şu zamdan sonra mevcut İBB yönetimine oy vermesi için müthiş gelişmeler yaşanması gerekir.”
“Aylık Akbil Kabataş'tan Beşiktaş Meydan'a ağır ağır yürümek gibi duygu yüklü eylemleri insanın elinden alıyor.”
“Aylık öğrenci Akbil 50 lira olmuş. Doğalgaz faturası gelecek diye korkuyorum. Biz size ne ettik?”
“Aylık Akbil 275 lira ‘her şey çok güzel oldu’”
“2020’de asgari ücret yükseltirken yanında da ulaşıma zam yapıyorsunuz. Asgari ücret 2324,71 TL iken aylık Akbil kullanımına 200 tl gidiyor. Kalan 2.124,71 TL, benim gücüm yetmiyor. Yol parası benden gidiyor aldığım maaş ile ev geçindiremiyorum.”
“Akbil 3.50 olduğundan beri aylık yol masrafımı hesaplamaktan ciğerim soldu.”
“Otobüsteyim akbili bastımmm. Şoförün arkasına oturdum sürekli topkek su filan istiyorum anlamamış gibi yapıyor burun çene kırmalı aksiyonun eşiğinde dans ediyoruz. İnmiyorum otobüsten Ayazağa garajına kadar geldim inmiyorum daha parama değdiğini düşünmüyorum bu gezinin.”
“Sayın İmamoğlu bize “toplu taşımayı ucuzlatacağız.” dedi mi?
Dedi.
Biz oy verdik mi?
Verdik.
Başkan olduktan sonra benim günlük hayatım iyileşti mi? Yoksa bugün toplu taşımaya 26.10 lira verdim mi?
Verdim.
Ortada bir vaat-sonuç var. Bunu değerlendirip eleştiremeyeceksem ölelim.”
“İmamoğlu'ndan beklemiyorduk”
Cevizlibağ Metrobüs Durağı'nda Anadolu Ajansı konuşan vatandaşlardan Nafiz Can, “İmamoğlu'ndan beklemiyorduk. Daha önce başkanlığa gelmesi için düşürdü, indirimler yaptı. Sonra bir anda böyle yükseltmesine millet bayağı bir şaşırdı. Bu kadar olmaması lazımdı. Tabii ki de zamlar yapılmalı, her gün maliyetler artıyor ama bu kadar değil” dedi.
Kabataş İskelesi'nden vapura binen Kadir Gül “Seçim zamanında ise vaat veriyorlardı 'zam olmayacak' diye. Ben vatandaş olarak çok tepkiliyim. Böyle mi her şey güzel olacak? İnsanların durumu ortada. Bir anda yapılan bu kadar yüksek zammı kabul etmiyorum” diye konuştu.
Mecidiyeköy'den Bağcılar'a otobüsle giden Turgay Kaya da “Vatandaş maaşına göre bir plan çiziyor kendisine, bir bakıyorsunuz zam gelmiş. İndirim yapacakları vaadini verenler bunu bize reva görüyor. Biz bir şeyler düzelir sanırken daha kötü oldu. Yüzde 35 zam bir anda yoracak bizi. Umarım bu karardan vazgeçerler” dedi. (AS)