Çoğu, Ukrayna ve Azerbaycan gibi eski Sovyet ülkelerinin hak savunucuları Paralel Sivil Toplum Konferansı’nın katılımcıları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar toplantısı öncesinde, AGİT’i Ukrayna’daki krizin insanlık boyutuna müdahale etmeye çağırdı.
İnsan hakları savunucuları, ortak bir açıklama yayımladılar.
Açıklamada, Uluslararası Sivil Dayanışma Platformu’nun bir parçası olan sivil toplum örgüt temsilcilerinin polis şiddetinin yaşandığı eylemler sırasında mağdurlarla görüşmeler yaptığını, saldırılarının da çoğunlukla barışçıl nitelikli eylemler sırasında yaşandığını tespit ettikleri bildirildi.
Bu yıl 9 ölü, 68 polis şiddeti vakası
Bildiride, AGİT’e üye ülke hükümetleri, Ukrayna Anayasası’nı ve AGİT taahhütlerini açık şekilde ihlal eden 30 Kasım’daki polis şiddetini kınamaya davet edildi. İrlanda ve İsviçre’yi de içine alan AGİT Troykası da, gelişmeleri izlemede ve insanlık krizine çözüm bulmada etkin bir rol benimsemeye çağrıldı.
Ukrayna'da bu yıl dokuz kişi öldü; 68 polis şiddeti vakası tespit edildi. Savcılıklar, adı geçen polis görevlileri hakkında “işkence, kötü muamele ve görevi suiistimal”den toplam 1923 soruşturma yürütüyor.
Cezasızlık, şiddet kültürü
Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği’nden Arkadiy Bushenko’nun tanıttığı, Hukukçu Oleg Martynenko’nun yorumladığı verilere göre, Ukrayna'da 2011’de toplam 980 bin 200 kişi polis şiddetine uğradı. 35 kişi polisin görev sorumluluğu altında yaşamını yitirdi. 2012’de rakam 22 oldu. Yetkililere ulaştırılan 3 bin 600 şikayetin sadece yüzde 3'ü davaya dönüşebildi.
Hak savunucuları Ukrayna polisinin şiddetle ilişkisini Sovyet kaynaklı militarizasyon, hukuk devleti ilkesini göz ardı eden siyasi tavır, kamu görevlilerinin icraatlarının şeffaf olmaması ve cezasızlık kültürünün hüküm sürmesiyle açıklıyorlar. (EÖ)