* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ukrayna bölgesel askeri idaresinin danışmanı Serhiy Bratchuk, Rusya güçlerinin bugün (26 Temmuz) erken saatlerde Ukrayna'nın güneyindeki Odessa bölgesini füzelerle hedef aldığını açıkladı. Bratchuk, "Odessa'ya stratejik uçak kullanarak füze saldırısı gerçekleştirildi" dedi.
Ukrayna'nın güneydoğusundaki Mykolaiv kentinin belediye başkanı Oleksandr Senkevich de Rusya'nın şehirdeki limanı vurduğunu açıkladı.
Ukrayna Devlet Televizyonu'na konuşan Senkevich, "Karadeniz istikametinden Ukrayna'nın güneyine büyük bir füze saldırısı düzenlendi ve saldırıya savaş uçakları da eşlik etti," dedi, fakat saldırının ardından limanda nasıl bir tahribat oluştuğuna dair bilgi vermedi.
TIKLAYIN - "Odessa'nın vurulması, bir güç gösterisi"
Rusya, Ukrayna limanlarında Rusya ablukası altındaki tahılın Karadeniz üzerinden dünyaya ihraç edilmesini öngören "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandıktan bir gün sonra da Odessa limanını hedef almıştı.
İstanbul'da Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye Savunma Bakanlığı'nın da katıldığı imza töreninden bir gün sonra, 23 Temmuz'da gerçekleştirilen saldırıyı Rusya bir gün sonra üstlenmişti.
Rusya "Kalibr füzeler, Odessa limanındaki askeri altyapıyı yok etti" derken Ukrayna limandaki sivil tesislerin hedef alındığını söylemişti.
BM: Gemiler birkaç gün içinde hareket edebilir
Rusya'nın Odessa'ya yönelik füze saldırısı, imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının akıbetinin de tartışılmasına sebep oldu.
BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Gemilerin yola çıkması için tüm koşulların uygun olduğundan emin olmak istiyoruz. Odessa limanına saldırmanın bu konuda yardımcı olmadığına inanıyoruz" dedi:
"Cumartesi gününden bu yana, tahıl anlaşmasını uygulama taahhütlerini teyit eden taraflarla iletişim halindeyiz. Genel Sekreter Antonio Guterres bu çerçevede tüm ilgili kişilerle iletişim kurmaya devam ediyor."
Haq, ayrıca Ukrayna'dan tahıl yüklü gemilerin "birkaç gün içinde" hareket etmesini beklediklerini kaydetti.
Ukrayna: Bu, açık bir gaz savaşı
Rusya'nın devlet enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Akım 1 (Nord Stream 1) ile Almanya üzerinden Avrupa'ya sağladığı doğalgazı yarın (27 Temmuz) itibariyle yüzde 40'tan yüzde 20'ye indirme kararı Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) tarafından tepkiyle karşılandı.
Gazprom, dün yaptığı açıklamada, boru hattında "çalışır durumdaki son iki türbinden birinin çalışmasını durduracağını" açıklamış, bu kararın sebebinin "motorun teknik durumu" olduğunu söylemişti.
Halihazırda "teknik sebeplerden" yüzde 40 kapasiteyle çalışan boru hattı, Gazprom'un son aldığı kararla birlikte Avrupa'ya günde 33 milyon metreküp gaz sağlayacak. Bu, hattın kapasitesinin yüzde 20'si demek.
TIKLAYIN - AB mi, Rusya mı: Enerji yaptırımları kime zarar veriyor?
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, konuyla ilgili açıklama yapan Almanya İklim Koruma ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, "durumu çok yakından takip ettiklerini" söyledi: "Bizim bilgilerimize göre, arzda bir düşüşe sebep olabilecek herhangi teknik bir neden yok."
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dün paylaştığı günlük video mesajında Gazprom'un kararına değindi.
Söz konusu hareketin "kasıtlı" olduğunu söyleyen Zelenski, AB'ye "Rusya'ya yönelik daha sert yaptırımlar getirme" çağrısı yaptı:
"Rusya, tüm bunları kasıtlı bir şekilde Avrupalıların kışa hazırlanmasını mümkün olduğunca zorlaştırmak için yapıyor. Ve bu Rusya'nın birleşmiş Avrupa'ya karşı sürdürdüğü açık bir gaz savaşı."
AB: Siyasi bir karar
Öte yandan, AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson üye ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel'de gerçekleştireceği toplantı öncesinde verdiği demeçte, Rusya'nın Kuzey Akım 1 üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürmesinin "siyasi bir karar" olduğunu söyledi.
Gaz sevkiyatındaki düşüşün teknik nedenlere dayanmadığını belirten Simson, "Bu siyasi gerekçeli bir adım ve buna hazır olmalıyız" dedi: Bu nedenle gaz talebimizi önceden azaltmak akıllıca bir strateji."
Simson, Avrupa'nın doğal gaz depolarının yüzde 66 seviyesinde dolu olduğunu hatırlatarak, depoların doldurulmasının önemli olduğunu, bu gazın gelecekte arz ve talep arasındaki boşluğu dolduracağını anlattı.
AB Komisyonu, geçen hafta Rusya'dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı.
Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini yüzde 15 azaltması istenmişti. Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer almıştı. Ancak, söz konusu plana özellikle Avrupa'nın güneyindeki ülkeler karşı çıkıyor. (SD)