Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya-Ukrayna savaşı 141. gününde devam ediyor.
Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya ordusunun Vinnıtsya kentine düzenlediği füze saldırısında ilk belirlemelere göre biri çocuk sekiz kişinin hayatını kaybettiğini, sekiz kişinin ise yaralandığını açıkladı. Ukrayna Ulusal Polisinin açıklamasında da Vinnıtsya kent merkezindeki subay ordu evine ve yakınlarındaki konutlara 3 füzenin isabet ettiği bilgisi paylaşıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada saldırıya tepki gösterdi.
"Rusya, her gün sivil nüfusumuzu yok ediyor, Ukraynalı çocukları öldürüyor, askeri hiçbir şeyin olmadığı sivil alanlara füze atıyor" diyen Devlet Başkanı Zelenski, "Bu açık bir terör eylemi değilse nedir" diye sordu.
Güney ve doğu bölgelerde artan hava saldırıları
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta yer alan Donetsk bölgesine yönelik hava saldırıları sürerken Slavyansk şehri de dün (13 Temmuz) Rusya güçlerinin fırlattığı füzelerin hedefi oldu.
The Guardian'ın Rusya medyasından aktardığına göre, Rusya ve Rusya yanlısı güçler, Donetsk bölgesindeki Siversk kasabasına da girdi.
Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, Donbas'ta kurulan iki ayrılıkçı cumhuriyetten Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden Vitaly Kiselyov isimli bir yetkilinin "Siversk'in birkaç gün içinde düşeceğini" söylediğini aktardı.
Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri kurumunun açıklamasına göre ise Rusya'nın, Donetsk bölgesindeki Chasiv Yar kasabasına 9 Temmuz'da düzenlediği füze saldırısında ölenlerin sayısı 48'e yükseldi.
Kurum, füze saldırısının hedefi olan beş katlı konutta biri çocuk 48 kişinin öldüğünü, dokuz kişinin enkazdan sağ çıkarıldığını açıkladı.
Ukrayna'nın güneyindeki Mıkolayiv şehrinin valisi Vitaly Kim de Telegram hesabından, Rusya'nın füze saldırılarında iki eğitim kurumu, bir ulaşım tesisi binası ve bir otelin zarar gördüğünü duyurdu.
Kuzey Kore ile "Donbas" gerginliği
Öte yandan, Kuzey Kore, Ukrayna'nın doğusunda kurulan ve uluslararası hukukça tanınmayan Rusya yanlısı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı aldı. Donetsk lideri Denis Pushilin, kararı dün Telegram hesabından paylaştığı bir mesajla duyurdu.
Rusya haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, Pushilin, Kuzey Kore'ye "Donbas halkına verdiği büyük destek" için teşekkür etti.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak kararı "şiddetle kınadı". Açıklamada, Pyongyang'ın "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı girişiminin BM Sözleşmesi ve uluslararası hukukun temel norm ile ilkelerinin ağır ihlali anlamına geldiği" ifade edildi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı "dostane olmayan bir eyleme yanıt olarak Kuzey Kore ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini" duyururken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de Telegram hesabından yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin kararına "her düzeyde çok sert tepki vereceklerini" söyledi.
Rusya'nın tanıdığı Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini Rusya dışında Suriye de tanımıştı.
"Cenevre Sözleşmesi, ihlal ediliyor"
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün bir açıklama yaparak Rusyalı yetkililerin "260 bini çocuk olmak üzere 900 bin ila 1,6 milyon arasında Ukrayna vatandaşını sorgulayıp gözaltına aldıktan sonra zorla Rusya'ya gönderdiğini" açıkladı.
The New York Times gazetesinin haberine göre, Antony Blinken, "Koruma altındaki kişilerin yasadışı bir şekilde transfer ve sınırdışı edilmesi, sivilleri koruyan 4. Cenevre Sözleşmesinin ağır ihlali anlamına geliyor ve bir savaş suçu teşkil ediyor" açıklamasında bulundu.
Rusya, 1,5 milyon Ukrayna vatandaşının mevcut durumda Rusya'da olduğunu kabul etse de bu kişilerin "kendi güvenlikleri için tahliye edildiklerini" söylüyor. ABD ise Ukraynalı yurttaşların zorla sınırdışı edilerek çoğunun Rusya'nın doğusundaki uzak bölgelere gönderildiğini belirtiyor.
Gazprom'dan açıklama
The Guardian'ın haberine göre, Rusya devletine bağlı enerji şirketi Gazprom dün bir açıklama yaparak 11 Temmuz itibariyle "yıllık bakım" sebebiyle Avrupa'ya doğalgaz tedarikinin kesildiği Kuzey Akım 1 (Nord Stream 1) boru hattının "iyi bir şekilde çalışmasını garanti edemeyeceklerini ve Kanada'da onarımda olan türbinin iade edilip edilmeyeceğini bilmediklerini" söyledi.
Gazprom, daha önce Kuzey Akımı 1'in toplam kapasitesinin yüzde 40'ı oranında kullanıldığını açıklamış, Almanya merkezli Siemens şirketinin boru için gerekli türbinleri göndermekte geciktiğini söylemişti.
Almanya'nın Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Gazprom'un açıklaması sonrası, Kanada'dan tamir edilen türbini Kuzey Akım 1'de kullanılmak üzere Almanya'ya iade etmesini talep etti. Bu talebin sebebi, Kanada'nın Kuzey Akım 1 için gerekli olan türbinini Gazprom'a yaptırımları gereği iade etmemesiydi. Almanya'nın talebi üzerine, Kanada söz konusu türbini 10 Temmuz'da Almanya'ya göndermeyi kabul etti.
TIKLAYIN - Rusya-Ukrayna savaşı ve Almanya'nın enerji yaptırımları
Söz konusu bakım çalışmasının ve doğalgaz tedarikindeki kesintinin rutin bir uygulama olduğu ve on gün süreceği ifade edilse de Rusya'nın Avrupa Birliği'nin (AB) savaş sebebiyle uyguladığı yaptırımlar karşısında doğalgaz tedarikini tamamen durdurabileceğinden endişe ediliyor.
Litvanya, Kaliningrad'a mal geçişine izin verecek
Litvanya da AB'nin yaptırım listesindeki malların toprakları üzerinden Rusya'nın Kaliningrad şehrine geçişine izin vereceğini açıkladı.
Litvanya, 17 Haziran'dan bu yana Rusya'ya kara bağlantısı olmayan ve Litvanya ile Polonya arasında bir Rusya toprağı olan Kaliningrad'a yaptırım listesindeki votka ve çelik gibi malların geçişine izin vermiyordu.
Ülkenin karar değişikliği, Avrupa Komisyonu'nun yeni kılavuz ilkeler yayınlamasının ardından geldi. Litvanya'dan yapılan açıklamada, "Brüksel'in dayattığı kuralları uygulamaktan başka seçenek olmadığı" kaydedildi.
TIKLAYIN - Rusya ve Litvanya arasında "Kaliningrad" krizi
(SD)