Fotoğraf: Milli Savunma Üniversitesi kapsamında açılan Koordinasyon Mekezi/AA
Tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı.
İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alacak olan Müşterek Koordinasyon Merkezi açılışında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Ukrayna ve Rusya'dan askeri yetkilileri ve Birleşmiş Milletler'i temsilen diplomatlar da hazır bulundu.
Açılışta konuşan Bakan Akar, "Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışma[nın] enerji ve gıda krizi riskini artır[dığını]" vurguladı ve "Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık üçte biri[nin] Rusya Federasyonu ve Ukrayna tarafından sağlanmakta [olduğuna]" dikkat çekti.
"Ukrayna'dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi[nin], başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık hem de düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski de oluşturmakta [olduğunu]" dile getirdi. Akar, bu gerekçelerle Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde, kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması zorunluluğu doğduğunu" hatırlattı.
Akar, bugün açılan merkezin, "Bu çerçevede Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında kararlaştırılan kırmızı hat teşkili kapsamında yürütülen temaslar sonucunda 13 Temmuz'da İstanbul Kalender Kasrı'nda icra edilen ilk dörtlü toplantıda mutabık kalınan genel prensipler"in sonucu olduğunu anlattı.
Mili Savunma Üniversitesi'nde
Akar'ın verdiği bilgiye göre, 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile Müşterek Koordinasyon Merkezi Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde 23 Temmuz itibarıyla hazırlık çalışmalarına başladı.
TIKLAYIN-Rusya-Ukrayna savaşı | Tahıl koridoru için imzalar atıldı
Merkezin görevi: Ukrayna'dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamak. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşuyor ve sahada herhangi bir askeri unsur bulunmuyor.
Merkezin özgül işlevi
Bugün açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi, girişime dâhil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak. Uydu internet ve diğer iletişim araçlarıyla ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecek.
Ukrayna limanlarındaki yüklemeyle Türkiye'deki limanlara varışta uygun görülecek mevkilerde, müşterek denetim timleri tarafından gemilerin kontrolleri yapılacak. Mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak Akar'ın verdiği bilgiye göre şu aşamada mayın temizleme ihtiyacı bulunmuyor.
Anlaşma 120 gün geçerli
Taraflarca imzalanan belge, 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça da devam edecektir. Halen Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlık ve planlaması sürüyor.
25 milyon ton tahıl
Ukrayna'daki depolarda bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin gözetiminde kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, tahıl gemilerinin denetimlerinin Ortak Koordinasyon Komitesi'nin desteğiyle Türk yetkililer tarafından gerçekleştirileceğini doğruladı.
Sözcü Yardımcısı, gemilerin Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına gidiş gelişlerinde gemide silah bulunmadığından emin olmak için denetleneceğini de vurguladı.
(AEK)