* Fotoğraf ve infografik: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, bugün (13 Eylül) itibariyle 202. gününde devam ediyor.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Ukrayna ordusunun ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde başlattığı karşı saldırıda 40'ın üzerinde yerleşim birimi Rusya'dan geri alındı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dün yaptığı açıklamada, Rusya'dan geri alınan Ukrayna topraklarının toplam büyüklüğünün 6 bin kilometrekareye ulaştığını söyledi. BBC Türkçe, cephe hattına giriş yasak olduğu için bu açıklamayı doğrulayamadığını yazdı.
Öte yandan, Rusya da askeri birliklerinin Ukrayna'daki üç bölgeden geri çekildiğini doğrulamış durumda.
Moskova, İzyum'daki askerlerin "yeniden toparlanmak" için, Balakliya'daki askerlerin ise Donetsk cephesine destek oluşturmak için çekildiğini açıkladı. Rusya, Ukrayna'nın kontrolü yeniden ele geçirdiği Kupyansk gibi noktalarda da saldırılarını sürdürdüklerini söyledi.
* Büyütmek için görselin üzerine tıklayın
Avrupa basınından: Peki şimdi ne olacak?
Savaş, 6 ayı aşkın süredir devam ederken Avrupa basını da Ukrayna'nın sahadaki askeri başarısının nasıl mümkün olduğunu ve söz konusu başarının Avrupa ve Rusya için ne gibi sonuçları olabileceğini tartışıyor.
Avrupa basınında son iki günde (12-13 Eylül) konuyla ilgili paylaşılan yorumları, euro|topics'in derleme ve çevirisiyle aktarıyoruz...
Danimarka'dan "Versay" hatırlatması
Danimarka'nın Kristeligt Dagblad gazetesi, "Ukrayna'nın toprak kazanımlarının sevindirici ancak endişe verici olduğunu" yazdı:
"Risk, nükleer silah kullanmaktan veya yüzbinlerce askerlik yükümlüsünü piyon olarak sahaya sürmekten çekinmeyen fanatik milliyetçilerin [Rusya'da] baskın çıkması. Bu nedenle, Rusya'yı kendisinden ve tamamen aşağılanmadan nasıl kurtaracağımızı düşünmenin vakti geldi.
"Bu sorulara yanıt bulmak kolay değil. Ancak, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan ve ardında 20 yıl sonra intikamını alarak dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük savaş felaketine neden olan aşağılanmış bir Almanya bırakan Versay Antlaşması gibi korkunç bir örnek hâlâ karşımızda duruyor."
"Putin, Rusya'da da baskı altında"
Finlandiya'nın Kaleva gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "halkın ve seçkinlerin desteğini korumak istiyorsa, Rusya ordusunun geri çekilmesine artık sessiz kalamayacağını" yazdı:
"Oldukça alışılmadık bir şekilde, Moskova'dan, St. Petersburg'dan ve St. Petersburg yakınlarındaki küçük Kolpino şehrinden bir dizi belediye meclisi üyesi, açıkça Devlet Başkanı'nın istifasını istedi.
"Haliyle bu talebin Putin'den çok bu çağrıyı yapanların başını ağrıtması beklenebilir, ancak Devlet Başkanı üzerindeki baskı da günden güne artıyor.
"Pazartesi akşamüstüne kadar, son askeri gelişmeler hakkında bir yorum yapmamıştı. Suskun kalmaya devam edilemez. Aksi takdirde, çaresiz bir devlet başkanı izlenimi doğar. Ki bu izlenim doğru da olabilir."
"Putin, savaşa savaş demek zorunda kalacak"
İtalya'nın La Repubblica gazetesi de Rusya Devlet Başkanı Putin'in stratejisinin başarısız olduğunu yazdı:
"Nisan ayından bu yana ölü sayısını sınırlamak için gayret edildi. Savaşma işi, esas olarak ayrılıkçı cumhuriyetlerden gelen piyadelere, Ulusal Muhafızlar'a bağlı paraları askerlere ve paramiliterlerden oluşan tugaylara emanet edildi. Bunlar, Ukrayna'nın taarruzlarını organize bir şekilde püskürtmeyi başaramayan rastgele bir araya getirilmiş ve koordinasyonsuz birliklerdi.
"Bu kararın ardında, dikkat çekmeme ve askerlik yükümlülerini seferber etmeden ya da savaş durumu ilan etmeden 'özel operasyonu' yürütmeye devam etme arzusu yatıyordu. Kremlin'in yasakladığı kelime artık şahinler tarafından kullanılıyor ve başka bir alternatif de yok gibi görünüyor."
"Şiddet tırmanışa geçecek"
Almanya'nın Handelsblatt gazetesi, Rusya'nın tepkisinden endişe duyduğunu ifade ederek özetle şu değerlendirmede bulundu:
"Putin yenilgiyi hazmedemeyecek ve egemenliğini güvenceye almak için artık bütün güçleri devreye sokma ihtiyacı hissedecektir. Rusya, genel seferberlik ilan etme ve Ukrayna'ya yönelik bir imha harekatı başlatma tehdidinde bulunuyor. Putin, Ukrayna için kışı cehenneme çevirecektir.
"Ukraynalıları yaklaşan enerji krizinin tam ortasında Batı Avrupa'ya kaçacak kadar soğuktan dondurmak üzere elektrik hatlarını, doğalgaz boru hatlarını ve elektrik santrallerini sırayla tahrip edebilir. Savaşın şiddetinde yaşanmakta olan tırmanış, Putin için gerçek bir risk teşkil ediyor." (SD)