* Fotoğraf: Wolfgang Schwan / AA
Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki çatışmalar sürüyor.
Sputnik’in haberine göre Lugansk, Ukrayna güçlerinin sabaha karşı saldırı girişiminde bulunduğunu ve iki sivilin öldüğünü, Donetsk de son 24 saat içinde Ukrayna'nın ateşkesi 82 kez ihlal ettiğini açıkladı. Tahliye edilen yaklaşık 40 bin kişi Rusya'nın Rostov bölgesine kabul edildi.
Yaptırım çağrısı
Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde CNN televizyonuna konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Batı’ya Rusya’ya karşı getirilmesi planlanan yaptırım listesini yayınlaması çağrısında bulundu.
Zelenski, “Mesele sadece açıklamak. Onların da bizim de savaşa başlarlarsa neler olacağını bilmemiz için liste yayınlanmalı” dedi, yaptırımların bombardıman başladıktan ve Ukrayna’nın bir ekonomisi kalmadıktan sonra bir yardımı olmayacağını söyledi.
Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna krizini görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını açıkladı.
Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Biden, Ukrayna'da gelişen durumu izlemeye devam ediyor ve sahadaki olaylar hakkında ulusal güvenlik ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendiriliyor. (Ulusal güvenlik ekibi) Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırabileceğini teyit ettiler” dedi.
Biden, cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdiği ve Rus ordusunun Kiev'e saldıracağını tahmin ettiklerini söylemişti.
NATO'nun Ukrayna'da görev yapan personeli başkent Kiev'den batıdaki Lviv kentine nakledildi. Personelin bir kısmı da NATO karargahının bulunduğu Brüksel'e gönderildi.
AB’den AGİT çağrısına destek
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ihlallerini ve sivil bölgelerin rastgele hedef alınmasını kınadı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına geniş çaplı silahlı kuvvet yığmasının ciddi endişe kaynağı olmaya devam ettiği belirtildi:
“AB, Rusya'yı, Ukrayna sınırlarının yakınından askeri güçlerini önemli ölçüde geri çekerek gerilimi düşürmeye çağırıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel Temsilcisi'nin, mevcut gerilimleri yatıştırmak için Üçlü Temas Grubunu olağanüstü toplantıya çağırma önerisini destekliyoruz ve Grubun tüm katılımcılarını mevcut durumu diplomatik olarak ele almak için bu çabaya ortak olmaya çağırıyoruz.”
Britanya’dan “1945” benzetmesi
Britanya Başbakanı Boris Johnson, kanıtların, Rusya'nın "Avrupa'da 1945'ten bu yana en büyük savaşı" planladığını gösterdiğini söyledi.
Johnson, BBC'yle yaptığı söyleşide, “Gerçek şu ki tüm işaretler, planın bazı açılardan çoktan başlamış olduğu yönünde” dedi.
İstihbaratın, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatacak bir işgal başlatma niyetinde olduğunu gösterdiğine işaret eden Johnson, ABD Başkanı Joe Biden'ın Batılı liderlere, istihbaratın Rus kuvvetlerinin Ukrayna'ya sadece doğudan, Donbass üzerinden değil, Belarus ve Kiev çevresindeki bölgeden girmeyi planladığını söylediğini aktardı.
“Korkarım ki gördüğümüz plan, 1945'ten bu yana Avrupa'daki en büyük savaş olabilecek bir şey için” diyen Johnson, insanların sadece Ukraynalıların değil, aynı zamanda genç Rusların da potansiyel kayıplarını göz önünde bulundurması gerektiğini sözlerine ekledi.
Akar: Yalan haberlerden bahsediliyor
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Münih Güvenlik Konferansı'na katılımının ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede bu konuya ilişkin şunları söyledi:
“Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Orada bir askeri hareketlilik söz konusu. Bu askeri hareketliliğin bazı etkileri var. Bu konuda basında çıkan bazı haberler var. Bunların çok ihtiyatla değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bazı dezenformasyon, yalan haberlerden bahsediliyor. Bunlardan dolayı istenmeyen birtakım durumların doğmasını engellemek gerekir.” (AS)