* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül'de başlayan referandumlar dün (27 Eylül) sona erdi.
Kesin olmayan sonuçlara göre, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan ve Rusya'nın tanıdığı ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinde oyların sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 56,85'i sayıldı.
Buna göre, Luhansk'ta oy kullananların yüzde 98,42'si, Donetsk'tekilerin ise yüzde 94,75'i Rusya'ya bağlanmak için oy verdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat 2022'de işgal etmesiyle başlayan savaşta Rusya ordusunun kontrol altına aldığı Herson bölgesinde düzenlenen referandumda da oyların tamamı sayıldı. Referanduma katılanların yüzde 87,05'i Rusya'ya bağlanmaktan yana oy kullandı.
Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali de dahil bir bölümü Rusya'nın kontrolü altında olan Zaporijya'daki referandumda ise oyların tamamının sayıldığı ve oylamaya katılanların yüzde 93,11'inin Rusya'ya katılmak için oy kullandığı açıklandı.
BM: Referandumlar yasadışı
Referandum sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, konuyla ilgili açıklama yaptı.
DiCarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, "halk iradesinin gerçek bir ifadesi" veya uluslararası hukuka göre "yasal" olmadığını söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan DiCarlo, "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez" dedi.
"BM'nin Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini" kaydeden DiCarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield da BM Güvenlik Konseyine referandumları kınayan bir karar tasarısı sunacağını açıkladı.
İsrail ve Türkiye de kararı tanımayacak
Referandumlardan çıkan kararı tanımayacaklarını daha önce yaptıkları açıklamalarla duyuran Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin yanı sıra Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlıkları da benzer açıklamalar yaptı.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'da dört bölgede Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumların tanınmayacağı belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, İsrail'in Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğu kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski Başbakan Shinzo Abe için dün düzenlenen devlet cenaze töreni için gittiği Japonya'da bir açıklama yaparak "Kırım'ın ilhakını tanımadığımız gibi bunu da tanımayacağız" ifadelerini kullandı.
Çin'den "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü" vurgusu
Euronews'ün aktardığına göre, Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun, referandum sonuçlarının belli olmasının ardından dün BM Güvenlik Konseyi ülkelerine hitaben yaptığı konuşmada bu konuya da değindi.
Jun, yaptığı açıklamada, "tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu: "Çin, Ukrayna'daki son gelişmeleri not etmiştir ve tutumumuz açık ve sabittir; yani, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki referandumların sonuçlarını destekleyeceklerini açıklarken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba referandum kararlarına tepki göstererek "Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek" demişti.
TIKLAYIN - Roket ve bomba sesleri altında başlayan referandum
(SD)