Haberin İngilizcesi için tıklayın
Urfa’da DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu Uğur Tekstil’de geçtiğimiz Kasım’da içten çıkarılan 87 işçi, kentteki diğer fabrikalarda çalışmalarına engel olduğu gerekçesiyle işveren hakkında suç duyurusunda bulundu.
İşçiler, kentte faaliyet gösteren diğer fabrikalara kendilerinin isim listelerini göndererek iş bulmalarını engellediklerini iddia etti.
Konuyla ilgili Haliliye ilçesindeki Topçu Meydanı'nda açıklama yapan işçilere kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.
Burada işten çıkarılan 87 işçi adına konuşan işçi Suphi Şahinalp, işten atılma sürecinde Tekstil İşçileri Sendikası’nın kendilerine destek vermediğin söyledi.
Şahinalp, DİSK Tekstil İş yöneticilerinin, işçileri açmış olduğu davaları geri çekme ve tutanağa imza atma konusunda ikna etmeye çalıştıklarını anlattı.
"İşçi kıyımına karşı harekete geçin"
Şahinalp, fabrikanın üretim yaptığı Zara’ya da seslenerek “Tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelere ve işçi haklarına aykırı işçi kıyımına karşı harekete geçin” çağrısı yaptı ve sonrasında şöyle konuştu:
"Çalışırken aldığımız ücretler dışında başka hiçbir geliri olmayan biz işçiler tam iki aydır işsiziz. İki aydır bize yapılan haksızlığın son bulmasını ve işe geri alınmayı bekliyoruz. İki aydır 87 işçi resmen açlığa mahkûm edilmiş durumdayız. Artık sabrımız kalmadı. Buradan Zara markasının yetkililerine sesleniyoruz: Lütfen bir an önce harekete geçin. Size üretim yapan Uğur Tekstil’in tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelere ve işçi haklarına aykırı bir şekilde bize yaptığı bu işçi kıyımına, bu haksızlığa karşı bir an önce harekete geçin.
“Daha önce aynı şekilde sendikalı olduğumuz için fabrikanın kapatılarak 300 işçinin işten atılmasında nasıl müdahil olup sorunu çözdüyseniz, aynı şekilde bir kez daha sorumluluğunuzu yerine getirmenizi, işçi haklarına ve ilkelerinize uygun bir şekilde harekete geçmenizi bekliyoruz.
"Başka fabrikalarda iş bulmamıza engel oluyorlar"
"Bugün ayrıca, Uğur Tekstil patronları Servan Zenderlioglu ve Hayri Uğur hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı duyuruyoruz. Anayasayı ve yasaları ayaklar altına alarak bizi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten attıkları yetmiyormuş gibi isim listelerimizi diğer fabrikalara göndererek başka fabrikalarda iş bulmamıza da engel oluyorlar.
“Uğur Tekstil’de haklarımızı ayaklar altına alıp bizi kapı önüne koydukları yetmezmiş gibi bizi kara listeye alarak adeta yaşam hakkımızı da gasp etmeye çalışıyorlar. Bu bir insanlık suçudur. İşçi alımı yaptığı halde sırf Uğur Tekstil’den atılan işçiler olduğumuz için bize almayan fabrikalar da bu insanlık dışı suça ortak olmaktadır. Aynı şekilde buna sessiz kalan resmi yetkililer de bu suça ortak olmaktadır."
Ne olmuştu?
Uğur Tekstil işçileri çalışma koşullarının düzelmesi için DİSK Tekstil İşçileri Sendikası'nda örgütlendi. Sendika 10 Eylül'de yetki aldı. Sendikanın yetki almasına rağmen işveren yetkiyi tanımadı. Kod-18'le tüm işçileri işten çıkarttı ve fabrikayı kapattı. Fabrika Zara’ya üretim yapıyordu.
Fabrikanın kapanmasının ardından 300 işçi direnişe başladı. İşçilerinin eylemlerinin ardından patron, sendika ile görüşme talebini kabul etti. Yaklaşık bir ay sonra işçilerle işveren arasında anlaşma sağlandı. Fabrika sahipleri fabrika yeniden açılarak tüm işçiler işe aldı, sendikanın yetkisini de kabul etti. 1 Kasım'da işçiler yeniden iş başı yaptı.
Ancak 18 Kasım’da 97 işçi, yeniden işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 10 işçi farklı tarihlerde yeniden işe alındı, 87 kişi ise geri dönemedi.