24 Ocak 1993'te arabasına konan bomba sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 19. yılında Türkiye'nin çeşitli ilerinde anıldı.
Mumcu, için Ankara'da öldürüldüğü evin önünde yapılan anmaya Mumcu'nun eşi ve çocukları Güldal, Özge ve Özgür Mumcu'nun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birçok CHP'li vekil ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de katıldı.
Mumcu ve öldürülen tüm aydınlar için yapılan saygı duruşunun ardından Mumcu'nun aracının bombalandığı duvarın önüne karanfiller bırakıldı.
Anmada konuşan oyuncu Şebnem Gürsoy, Mumcu'nun "Devletin görevi cinayet işleyen çeteleri bulmak değil midir? Yoksa demokrasinin kendisi de terör cinayetlerine kurban gidecektir" sözünü hatırlatarak Sivas'ta 35 aydının, gazeteci Metin Göktepe'nin, Ahmet Taner Kışlalı'nın ve en son Hrant Dink'in de hedef haline getirilerek öldürüldüğünü söyledi.
Kılıçdaroğlu ise öldürüldüğünde katillerin bulunacağına dair namus sözü verildiğini hatırlatarak "Katiller bulunsun adalet yerini bulsun. Katillerin bulunacağına dair umudum var" dedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Mumcu'nun ilerici, devrimci milyonlarca insanın sembolü olduğunu hatırlatarak "Mumcu'nun katli düşüncenin katledilmesidir.Türkiye'nin sorunu tam da burada ortaya çıkıyor, faillerin bulunması gerekiyor" dedi.
Anma töreninin sona ermesinden sonra anıtmezar ziyareti için Cebeci Asli Mezarlığı'na gidildi.
Mumcu Burdur'dan Zonguldak'a anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Mumcu gibi öldürülen tüm gazeteci cinayetlerinin arkasında ortaya çıkarılamayan birçok güç odağı bulunduğunu söyleyerek ''Tetikçileri azmettiricileriyle birlikte ortaya çıkartmak, bu ülkede görev yapan tüm iktidarların sorumluluğundadır'' dedi.
İstanbul'da ise CHP İstanbul İl Teşkilatı Harbiye'deki Uğur Mumcu anıtı önünde toplanarak farklı yıllarda ama aynı gün öldürülen hem Mumcu'yu hem Gaffar Okkan'ı hem de İsmail Cem'i andı. Anmanın ardından Mumcu'nun "Sakıncalı Piyade" ve "Ben Uğur Mumcu'yum" isimli kitapları dağıtıldı.
Bursa'da Gazeteciler Cemiyeti ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Setbaşı'nda Heykel'e kadar Mumcu'yu anma yürüyüşü düzenledi.
Zonguldak'ta Zonguldak Demokrasi Platformu, Madenci Anıt'ı önünde toplanarak Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüdü.
Kocaeli'nde Gazeteciler Cemiyeti ve Kocaeli Barosu ortaklığında Mumcu için anma töreni yapıldı.
Balıkesir'de Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitim-İş, KESK, CHP İl ve Merkez İlçe teşkilatlarının katıldığı anmada, doğumevi önündeki Uğur Mumcu Kavşağı'na karanfil bırakıldı.
Ayvalık'ta Mumcu'nun evinin önünde Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kadının Sosyal Hayatını İnceleme Derneği şubelerinin yanı sıra Ayvalık Çevre Derneği ve Ayvalık Kültür Sanat Derneği'nin öncülüğünde yapılan anmada, evin balkonuna karanfiller bırakıldı.
Burdur'da CHP İl Başkanlığı ve Burdur Sivil Toplum Örgütleri, Mumcu'yu Atatürk Parkı önünde düzenlenen anarak fotoğrafına karanfil bıraktı.
Aydın Nazilli'de CHP'liler, sivil toplum örgütleri ve Nazilliler yoğun sağanak yağışa rağmen İstasyon meydanındaki Atatürk Anıtı önünde Mumcu'yu anarak çelenk bıraktı.
Kahramanmaraş'ta Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Şube Başkanı Ünal Ateş, Mumcu'nun yolsuzluk ve yoksulluktan arınmış bağımsız bir Türkiye için çalışan bir gazeteci olduğunu söyledi. (NV)