Okmeydanı Cemevi’ne açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybeden Uğur Kurt davasında sanık polis "taksiren ölüme sebebiyet vermek"ten suçlu bulundu. 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polisin cezası 12 bin 10 TL adli para cezasına çevrildi.
DHA'dan Ümit Kurt ve Özden Atik'in haberine göre, Kurt ailesi verilen karara tepki gösterdi. Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt, "Annem kanser, babam kanser. Ben şimdi ne söyleyeceğim, Cemale ne diyeceğim? Cemal, 'Oğlum senin babanı polis vurdu. Para cezasıyla kurtardı mı, diyeceğim" dedi.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında esasa ilişkin savunma yapan Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, Türkiye'de cezasızlık uygulamasının yaygınlığına dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bu tip kamu görevlilerinin ihmali ile sonuçlanan 500'e yakın dava dosyasının bulunduğunu belirtti.
Kazan, "Bu olay toplumda bir infiale yol açtı. Hatta dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Eroğan, aileyi arayarak bu olayın takipçisi olacağını söyledi. Olayın işlenişine bakıldığında sanık polis, ya doğrudan ya da olası kastla cezalandırılmalıdır" diye konuştu.
Sorulması üzerine duruşma savcısı Ekrem Şakar, daha önceden verdiği mütalaasını tekrar ettiğini, sanığın "Olası kastla öldürmeden" cezalandırılmasnı talep etti.
Mahkeme sanığın, "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. İyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme bu cezanın da 605 gün karşılığı olarak 12 bin 100 TL adli para cezasına çevrilmesine oy birliği ile karar verdi.
Ne olmuştu?
Uğur Kurt, Okmeydanı'nda 22 Mayıs 2014'teki eylemde, cenaze için bulunduğu cemevinin bahçesindenken üzerine açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti. Polis Sezgin K. Hakkında önce "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
İddianamenin gönderildiği 85. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheli polis memurunun "taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 ile 6 yıl arasında değişen hapis istemiyle değil "Olası kastla öldürme" suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğini ifade ederek dava dosyasını Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
Bu karara polis memurunun avukatı itiraz etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 85. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği görevsizlik kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, itirazı reddetti. Polis Sezgin K.'ya "Olası kastla insan öldürmeden" 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Yapılan yargılamanın sonunda duruşma savcısı da sanık polis hakkında "Olası kastla insan öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar değişen oranda hapis cezasıyla cezalandırımasını talep etmişti. (NV)