Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken “disko” olarak adlandırılan disiplin koğuşunda 25 Temmuz 2011'de gördüğü işkence sonucu 12 Ekim 2011'de hayatını kaybeden Uğur Kantar’ın ölümüyle ilgili görülen davada tutuklu sanık kalmadı.
Kantar’ı dövdükten sonra sandalyeye kelepçeleyerek güneşin altında bekletmek suretiyle işkence yapmakla suçlanan sanıklar Ayhan Arslan ve Fırat Keser, tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce 21 Mart Cuma günü görülen duruşmada serbest bırakıldı.
Tutuklu sanıklar Arslan ve Keser'in “Tutuklu kaldıkları süre, sorgu ve savunmalarının tespit edilmiş olması ve delillerin büyük ölçüde toplanmış olması dikkate alındığında CMK’nın 102/2. Maddesi kapsamındaki tutukluluk hallerinin uzatılmasını gerektirecek zorunlu bir hal bulunmaması dikkate alınarak…” denilerek tahliyelerine karar verildi.
Arslan ve Keser’e bundan sonraki duruşmalara katılma zorunluluğu, haftada bir en yakın ilçe emniyet müdürlüğüne giderek imza verme zorunluluğu ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
Kantar Ailesi’nin avukatı Teoman Özkan kararı şu sözlerle değerlendirdi:
“Hukuki her türlü usulsüzlüğün yaşandığı Uğur Kantar davasında tutuklu sanıkların 32 ay sonra ifadeleri alındı ve uzun tutukluluk süresi bahane edilerek, işkence suçundan tutuklu sanıklar hakkında oy çokluğu ile tahliye kararı verildi.”
“İşkence yapmadık”
Yaklaşık üç yıl sonra ilk kez ifade veren sanıklar Keser ve Arslan, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Her iki sanık da Uğur Kantar’ın sorun çıkartmasına karşın kendilerinin onu sakinleştirmeye çalıştıklarını ve işkence yapmadıklarını söylediler.
Sanıklar, Kantar’ı kendisine gelsin diye ıslattıklarını, kendisine zarar vermemesi için sandalyeye kelepçelediklerini, güneş altında da en fazla 10 dakika tuttuklarını söylediler.
Savcı ve üye hakimden itiraz
Üye Hakim Teğmen Mehmet Dinçer ise karşı oy kullandı. Dinçer, itirazında şu ifadelere yer verdi:
“Sanıkların suçun vasıf ve mahiyeti ve mağdurun daha sonra ölmüş olması nedeniyle suç vasfındaki olası değişiklik, kuvvetli suç şüphesi bulunması nedeniyle tutuklu kaldıkları süre itibariyle tutuklama nedenleri ortadan kalkmadığından CMK’nın 100,101 ve 102. maddeleri uyarınca tutukluluk hallerinin devam etmesi gerekir.”
Askeri Savcı Teğmen Nurettin Açık da sanıkların tutukluluk hallerini devam etmesi yönünde görüş bildirdi.
Bir sonraki duruşma 11 Haziran 2014’e ertelendi.
Zorunlu askerlik yapan gardiyanlar Piyade Çavuş Ayhan Arslan ve Piyade Çavuş Fırat Keser “Neticesi sebebiyle ağır işkence suçundan” yargılanırken, Piyade Çavuş Recep Tekin “Kasten insan yaralama” ve Cezaevi Müdürü Astsubay Ayhan Şentürk “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla yargılanıyordu. (EKN)