Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Ufuk Uras Uşak Eşme Altın üretim Tesisleri ve Eldorado Gold Corporation’ın Başkanı ve Baş Murahhas Azası ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yabancı Sermaye Danışma Kurulu’nun bir üyesi sıfatlarıyla Paul N. Wright'ın Kürşat Tüzmen'e yazdığı mektuba ilişkin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Uras önergesinde Uşak Eşme’de 2006’da açılan Kışladağ altın üretim tesisleri, TMMOB’a bağlı odalar ve yörede yaşayanların açtığı ÇED Olumlu Belgesi’nin iptali davasında, Danıştay 6. Daire’nin, 9 Temmuz 2007’de yürütmenin durdurulması kararı ile kapattığını, ardından diğer işlemler hakkında da yürütmeyi durdurma ya da iptal kararları verildiğini anımsatıyor.
Eldorado Gold Corporation’ın Başkanı ve Baş Murahhas Azası ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yabancı Sermaye Danışma Kurulu’nun bir üyesi sıfatlarıyla Paul N. Wright’ın Erdoğan’a konu hakkında 8 Kasım 2007’de mektup gönderdiğini söyleyen Uras Danıştay 6. Dairesi 6 Şubat 2008 kararını gösteriyor: "Bu karar ile ‘Manisa İdare Mahkemesi’nin davanın reddi kararının bozulmasına’ karar vermiştir."
"Hukuka göre Kışladağ kararında ÇED olumlu belgesini hukuka uygun bulan Manisa İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması gerekir."
Milletvekili Uras yasanın açık düzenlemesine karşın, bozma kararından sonra, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 26 Şubat 2008’de Uşak Valiliği’ne "işletmede üretim faaliyetlerinin devamını sağlayacak gerekli işlemlerin yapılması" talimatlandırıldığını, Kışladağ Altın Madeni İşletmesi 6 Mart’ta üretim faaliyetlerine başladığını ifade ediyor ve Başbakan’a soruyor:
"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yabancı Sermaye Danışma Kurulu" kimlerden oluşur, üyeleri nasıl seçilir? Paul N. Wright bahsettiği gibi üye midir?
Bakan Tüzmen’e yazılan mektupta istenilen görüşme yapıldı? Bu görüşme olduysa ne tür güvenceler verildi?
Şirket mektupta bahsedilen yatırımı yaptığı sırada ne tür güvenceler verdi?Şirkete tanınan muafiyetler ve teşvikler var mı? Varsa neler?
Mektupta Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı esasa dair muallakta tanımlanarak Kışladağ Altın Madeni’nin yürütmesinin devamı istenmektedir. Danıştay’ın bozma kararına rağmen madenin açılması bu görüşmede mi kararlaştırıldı?
Anayasa’nın 2. maddesindeki "hukuk devleti" ilkesi, yine Anayasa’nın 138. maddesindeki yargı kararlarının bağlayıcılığı anayasal kuralı karşısında Kışladağ Altın Madeni’nin açılması, bu anayasa kurallarına aykırılık oluşturmuyor mu?
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen emir kanunsuz emir değil mi? Kanunsuz emir ise, Uşak Valiliği tarafından niçin uygulanmıyor?
Maden yakınlarındaki İnay Köyü’nde yaşanan yüzlerce kuzu ve tilki ölümünün nedeni tam olarak saptanamamışken, hukuka aykırı biçimde madenin açılması hukuk güvenliğini ortadan kaldırmıyor mu? (EZÖ/GG)